Izvor: Politika, 06.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČOVEK U DŽAKU

Naslov na prvoj strani, glasi: "Uhapšen sam u Srbiji", a nadnaslov: "General Tolimir potvrdio pisanje 'Pravde'". Pročitam rečeni tekst na drugoj strani ovog lista, juče – nigde ne piše da je general "Pravdu" uopšte uzeo u usta, a kamoli da je potvrdio njeno pisanje. On u Hagu "Pravdu" nije mogao ni videti.

A ako je "Pravda" htela reći da je izjava generala u Hagu potvrdila pisanje ovog lista, onda bi tu tvrdnju valjalo razmotriti. Pošto je – kao i sva druga glasila – prenela >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ono što je general izrekao pri prvom pojavljivanju u Hagu, u nastavku teksta, piše: "Podsetimo, 'Pravda' je juče objavila istinu (podvukao S. S.) o hapšenju generala Tolimira. General je uhapšen u Ulici Živojina Lukića Vajara 7, u naselju Bežanijska kosa gde je stanovao poslednjih sedam meseci. Prema rečima stanara te zgrade, maskirani policajci upali su u četvrtak oko 3.15 u zgradu i razvalili stan broj 12 koji je iznajmio Tolimir. Prema rečima očevidaca, policija je Tolimira iz stana odnela u džaku."

Pred haškim sudijama general je rekao samo da je uhapšen u Srbiji, ali ne tačno gde ni pod kojim okolnostima.

U prekjučerašnjem tekstu, na koji se poziva jučerašnja "Pravda", navodno hapšenje na Novom Beogradu opisano je opširno. Navode se reči komšija i očevidaca, ali ne i njihova imena. "Izneli su ga u crnom džaku. Bilo ih je petorica. Imali su fantomke, crna odela i bili su naoružani. (...) Nakratko sam videla lice čoveka kojeg su stavili u džak. To je bio Tolimir. (...) Probudila ju je jaka lomljava. Prvo je pomislila da je neko obio stan, kada je provirila na vrata, videla je kako maskirana lica odnose crni džak u kome je bio čovek. Nije smela da izlazi... Kako tvrde i ostale komšije, vrata stana bila su razvaljena uz veliku buku, što ih je probudilo. Komšije, vidno prestrašene, odbijaju da govore o događaju koji ih je uznemirio..."

Tvrdnju da je general uhapšen na Novom Beogradu prekjuče su objavila sva glasila, a ne samo "Pravda". Prenele su, naime, reči Aleksandra Vučića, generalnog sekretara SRS, izrečene na konferenciji za štampu.

"Pravda" je, međutim, imala i "izjave komšija sa lica mesta".

"Kurir" ih nije imao istoga dana (preneo je samo Tanjugov izveštaj sa pomenute konferencije za štampu), ali ih je pribavio sledećeg i objavio juče.

"Ekipa 'Kurira' je juče obišla zgradu u kojoj je, prema Vučićevim tvrdnjama, uhapšen Tolimir. Stanari sa kojima smo razgovarali rekli su isto – 'nema šanse da je haški optuženik uhvaćen u našoj zgradi'. Žena koju smo zatekli na terasi, muškarac koji je sedeo pred zgradom, kao i zaposleni u frizerskom salonu, koji se nalazi u istoj zgradi, kažu da ih je iznenadila tvrdnja da je Tolimir uhapšen u njihovoj zgradi.– Stalno sam ovde, poznajem ljude, nema šanse da se tako nešto desilo. Čitam u novinama, kao, izneli ga u crnoj kesi, kao, bila buka i lomljava, ma, da je tako nešto bilo, to bi ovde svi znali... – ispričao nam je penzioner koji nije hteo da mu se navodi ime."

I šta sad?

"Pravda" je, kako je juče napisala, "objavila istinu", ali odmah pored i naslov: "Dačić traži istinu o hapšenju Tolimira". Da li to Dačić ne veruje "Pravdi"? Ili ne čita?

I ne samo Dačić.

U jučerašnjim glasilima prenete su reči Zorana Lončara, člana Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, da je Tolimir uhapšen na teritoriji Republike Srpske. I glasnogovornik DSS-a tvrdi isto. Kao i policija Republike Srpske i Srbije.

Ali, samo "Pravda" je "objavila istinu".

Šta je istina? Da li je istina da je Marija Šerifović, pobednica "Evrosonga", rekla da "prezire Fince" zato što su "žuti i providni"? U jučerašnjem "Presu" piše da se Marijina izjava o tome nije mogla dobiti jer je isključila sve telefone, ali je njen menadžer zato rekao da "nije mislila tako" i "da je njena izjava pogrešno protumačena".

"Marija ne misli ništa loše o Fincima generalno, i ona pesmom propagira ljubav u celom svetu. Znam da nije htela da deluje rasistički, ali bila je izazvana Ahtisarijem. Revoltirana je što jedan takav čovek, koji je inače Finac, hoće da preotme srce njene zemlje", rekao je Saša Mirković za "Pres".

Možda je bilo bolje da je menadžer nije branio. Ako je istina da je tako rekao. Pa ispada da Marija jedno misli, a drugo govori, a da je "pravilno tumačenje" njene izjave da ju je ozlojeđenost zbog jednog čoveka navela da kaže da "prezire Fince", mada "ne misli ništa loše o Fincima generalno".

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.