ČAČANI UNIŠTILI NAJSTARIJU LOKOMOTIVU NA BALKANI

Izvor: Kurir, 06.Feb.2011, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČAČANI UNIŠTILI NAJSTARIJU LOKOMOTIVU NA BALKANI

ČAČAK - Jedna od najstarijih parnih lokomotiva na Balkanu, koja je nekoliko godina bila postavljena kao muzejski primerak ispred Železničke stanice u Čačku, prodata je u staro gvožđe, a zatim je usledila njena seča.

Lokomotiva je u vlasništvu Fabrike hartije Božo Tomić i do sada je bila smeštena na industrijskom koloseku u fabričkom krugu.

Radnici tvrde da je lokomotiva otpisana, prodata kao staro gvožđe i da na njenoj seči autogenim aparatima rade zaposleni >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << iz jedne kraljevačke firme. Novinari nisu uspeli da dobiju izjavu od rukovodstva, a obezbeđenju je naređeno da ih ne pušta u krug.

Nije poznata godina proizvodnje ove lokomotive, ali se zna da je kao polovna dospela u Fabriku hartije radi transporta sirovina i robe po krugu.

Iako je 30 godina van upotrebe, ovaj "ćira" verovatno ima drugu vrstu vrednosti.

Pre nekoliko godina turisti iz Francuske i Engleske dolazile su samo da bi se fotografisali pored voza na drva i ugalj. Radnici su se obratili predstavnicima Gradskog veća Samostalnog sindikata kako bi sprečili uništavanje stare mašine.

Jedan bivši radnik čačanske železnice tvrdi da se za ovu lokomotivu, tešku oko 10 tona, na stovarištu isečenog starog gvožđa može dobiti najviše 700 evra.

Čačanska fabrika hartije 2007. godine prodata je bugarskoj firmi "Čestijm".

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Parna lokomotiva umesto u muzeju na giljotini

Izvor: Mondo, 06.Feb.2011

Jedna od najstarijih parnih lokomotiva na Balkanu, koja je nekoliko godina bila postavljena kao muzejski primerak ispred Železničke stanice u Čačku, prodata je u staro gvožđe, a zatim je usledila njena seča.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.