Izvor: Politika, 17.Okt.2014, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bubiša Simić i Stjepko Gut sviraju u Valjevu

Ne postoji ni jedan značajniji džez muzičar iz bivše Jugoslavije koji u proteklih 30 godina nije nastupao na Valjevskom džez festivalu, ponosno kaže Jovan Maljoković, umetnički direktor manifestacije

Valjevo – U godini potopa još jedan kulturni biser Valjeva, ali i muzički suvenir Srbije, uspeo je da ostane na suvom. Uz to i da proslavi tri decenije kontinuiranog trajanja. Suočavajući se sa mnogobrojnim nedaćama i izazovima, Valjevski džez festival ostajao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je na nogama, što nije uspevalo mnogo poznatijem beogradskom festivalu koji je pored kriza imao i određene prekide. Tokom 30 godina on nije stario, već se stalno podmlađivao sa novim idejama i specifičnostima. Deo te čarolije ovih dana je pred ljubiteljima džeza na sceni ovdašnjeg Centra za kulturu.

Ključna karakteristika festivala bila je i ostala da pored elitnih džez muzičara iz Srbije, regiona i sveta, podršku pruža domaćim mladim talentima. Samo u Valjevu odnegovana je cela generacija školovanih muzičara koji su završili prestižne akademije u SAD i Evropi. Na festival u Valjevu džezeri su dolazili da sviraju bez pitanja za novac i honorare, ali i uz maksimalni trud da se predstave najbolje.

Poznati saksofonista Jovan Maljoković, jedan od osnivača i umetnički direktor festivala od njegovog početka, ne krije zadovoljstvo zbog 30. festivala. Kaže da je to bio i njegov san i kruna rada cele jedne generacije muzičara, entuzijasta i vizionara kojoj i sam pripada. A kao ključ uspeha ističe ljubav svih njih prema džezu i Valjevu. 

– Ne postoji nijedan značajniji džez muzičar iz bivše Jugoslavije koji u proteklih 30 godina bar jedanput nije nastupao na Valjevskom džez festivalu. Nikada se nije dogodilo da neki muzičar iz Srbije ima nov program, vredan pažnje, a da nije izveden na našem festivalu. U Valjevu su muzicirale na desetine svetskih zvezda džeza dok su ga dodatno bojili naši vrsni majstori od Miše Blama, Duška Gojkovića, Nade Knežević, Miše Markovića, preko Stjepka Guta, Bore Rokvića, Miše Krstića, do Tanje Jovićević, Vasila Hadžimanova… Drago mi je što smo motivisali mlade ljude da sviraju i istražuju džez, ali i edukovali publiku da zavoli ovu vrstu muzike. Džezu sam posvetio ceo život i verujem da će posle mene na čelo festivala doći ljudi koji će se sa istim ili većim žarom truditi da ga učine još boljim i dugovečnim – kaže Maljoković.

U četvrtak uveče, pretprogram 30. festivala počeo je nastupom valjevskih džez bendova. Muziciranje „ABV benda”, „Ene i prijatelja”, „Blu trejna”, „Tetra bizara”, „Pilot bluz benda” i „Stejdže benda”, oduševilo je posetioce. Sinoćni program, pre kojeg je svečano otvoren 30. Valjevski džez festival, bio je svojevrsna atrakcija. Sve je počelo sa himnom festivala „Valjevska podvala” u izvođenju Big benda RTS-a pod dirigentskom palicom Bubiše Simića. Ova legenda srpskog džeza, iako je uveliko u devetoj deceniji života, podario je valjevskoj publici specijalni autorski program. U nastavku programa nastupio je čuveni pijanista Bojan Zulfikarpašić i saksofonista Žilijen Loror iz Pariza, kao i mlada garda džez muzičara iz Ljubljane sa Petrom Ugrinom na čelu.

Večerašnje, završno veče obeležiće nastup Stjepka Guta, muzičara koji se čitav život ne odvaja od trube i iskrenog prijatelja Valjevskog festivala. On će sa sobom dovesti novu gardu beogradskih muzičara koji će se predstaviti kao „Stjepko Gut kvintet”, u kojem su Luka Ignjatović (alt saksofon), Filip Bulatović (klavir), Milan Pavković (bas) i Predrag Milutinović (bubanj). Nakon njih pred publiku će izaći i Matija Dedić trio iz Zagreba i džez atrakcija – braća Tavitjan iz Skoplja.

Budo Novović

objavljeno: 17.10.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.