Brnabić: Pitaćemo EK koliko ima međunarodnih prava

Izvor: RTS, 02.Okt.2017, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Pitaćemo EK koliko ima međunarodnih prava

Predsednik i Vlada Srbije obratiće se Evropskoj komisiji pismom, povodom stava da se slučajevi Katalonije i Kosova ne mogu porediti. U pismu će se tražiti odgovor na niz pitanja u vezi sa tim, a pre svega – da li za EU važi jedno međunarodno pravo, ili postoji neko drugo međunarodno pravo koje važi za sve ostale države koje nisu članice EU >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << , kaže premijerka Ana Brnabić.
Premijerka Ana Brnabić je novinarima prenela zaključke sa konsultacija kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića, nakon saopštenja Evropske komisije da je katalonski referendum nelegalan, ali da se slučajevi Katalonije i Kosova ne mogu porediti  – "zato što je Španija članica EU".

Brnabićeva je istakla da je stav EK iznenađujući, kao i sve što je izrekao njihov portparol.
"Hteli smo da vidimo kako da reagujemo u smislu šta sve dalje treba da pitamo Komisiju", rekla je Brnabićeva novinarima posle konsultacija državnog vrha, koje su trajale dva sata.
Među pitanjima će, kako je najavila, biti i "da li međunarodno pravo važi za EU ili postoji neko drugo međunarodno pravo koje važi za sve ostale države koje nisu članice EU".
"Valjda postoje neke norme i standardi koje važe za sve države", dodala je premijerka i navela da je neverovatno da EK kaže da ovo nije ista stvar zato što je Španija članica EU.
Dodala je da 10. i 11. oktobra putuje u ranije dogovorenu posetu Briselu u i da će tada odneti pismo, te će ovo biti jedna od tema njene posete.
Brnabićeva je navela da će pismo biti prosleđeno i svim državama koje nisu priznale tzv. državu Kosovo, da im zahvalimo i damo na znanje koliko je važno što nisu to učinili i koliko su bili u pravu kada su branili i verovali u međunarodno pravo.
Dodala je i da će pismo biti poslato i onima koji su priznali Kosovo, kako bi im se postavila ista pitanja, "a možda oni imaju neke odgovore za Srbiju".
Čitajući objašnjenja EK na osnovu kojeg su sastavljena pitanja, Brnabićeva je navela da je EK navela da je priznanje nezavisnosti Kosova bila pozicija usvojena od strane različitih deklaracija UN i različitih rezolucija UN i drugih organizacija međunarodne zajednice.
U tom smislu, dodala je premijerka, naše je pitanje – koja je makar jedna od tih deklaracija ili rezolucija UN, a na osnovu kojih je neko smatrao da ima pravo da prizna jednostranu nezavisnost.
"Mi nismo svesni nijedne takve, pa mogu da nam kažu da su pogrešili ili da nam kažu da postoji neka, a da mi nismo toga svesni", rekla je predsednica Vlade.
Kada je reč o trećem objašnjenju EK, da slučaj sa Katalonijom ima specifičan kontekst sa specifičnim razlozima, Brnabićeva je rekla da u svakoj zemlji postoji i specifičan kontekst, kao i specifični razlozi.
Navela je da će u svojstvu predsednice Vlade najviše insistirati na objašnjenju kako to pitanje referenduma reguliše Ustav Španije i kako po tom ustavu glasanje nije bilo legalno. 
Kako je primetila, kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, niti je bilo referenduma, niti je to bilo legalno sa pozicije Ustava ni tadašnje SRJ ni Ustava Srbije.
Navodeći da je EK rekla da veruje da je danas vreme za jedinstvo i stabilnost, a ne za podele, Brnabićeva je rekla da pretpostavlja "da je tada kada su neke države članice EU priznale nezavisnost Kosova bilo vreme za podele i rasparčavanje, te da je to vreme prošlo, pa je danas vreme za jedinstvo i stabilnost".
Premijerka je istakla da ima mnogo nelogičnosti, a da Srbija, koja je duboko posvećena članstvu u EU, ima pravo da dobije odgovore na postavljena pitanja.
Premijerka je rekla da, ako za Srbiju ne važe ista pravila i zakoni, to treba da se kaže – ili da oni koji su priznali nezavisnost Kosova kažu da su pogrešili i da upute građanima Srbije i Srbiji izvinjenje, ili, kako kaže, da se nastave razgovori na neki drugi način.
"Ovakvo objašnjenje EK o razlikama između Katalonije i Kosova otvara mnoga pitanja na koja mi kao odgovorna vlada i odgovorna država moramo da probamo da nađemo odgovor", poručila je Brnabićeva.
A, kako je rekla, kao predsednica Vlade koja je duboko posvećena evropskim integracijama i misli da Srbija treba i zaslužuje da bude u društvu evropskih naroda tražiće objašnjenja kako je moguće da postoje tako različiti standardi u ovakvim stvarima.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabićeva posle hitnih konsultacija: Nosim pismo u Brisel

Izvor: B92, 02.Okt.2017

Beograd -- Predsednik i Vlada Srbije obratiće se Evropskoj komisiji pismom u kojem će tražiti odgovor na niz pitanja, rekla je premijerka Ana Brnabić...Ona je navela da će se predsednik i Vlada obratiti EK povodom stava da se slučajevi Katalonije i Kosova ne mogu porediti, i pre svega postaviti...

Nastavak na B92...

Brnabić posle konsultacija kod predsednika: Pitaćemo EU koliko ima međunarodnih prava (FOTO)

Izvor: Večernje novosti, 02.Okt.2017

Konsultacije kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića, posle saopštenja EK da je katalonski referendum nelegalan, ali da se slučajevi Katalonije i Kosova ne mogu porediti, završene su posle dva sata rasprave Predsednik i Vlada Srbije obratiće se Evropskoj komisiji, povodom...

Nastavak na Večernje novosti...

Brnabić posle konsultacija kod Vučića: Nosim pismo u Brisel, tražimo odgovore

Izvor: Press, 02.Okt.2017

- Među pitanjima će biti i da li međunarodno pravo važi za EU ili postoji neko drugo međunarodno pravo koje važi za sve ostale države koje nisu članice EU - rekla je Ana Brnabić. . Foto: Tanjug/ Dimitrije Gol. Predsednik...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.