Brazilka žrtva napada skinhedsa

Izvor: RTS, 13.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brazilka žrtva napada skinhedsa

Dvadesetšestogodišnja trudnica napdnuta je u ponedeljak uveče u Cirihu. Od posledica napada i povreda nožem ostala bez blizanaca koje je nosila. Policija još uvek ne zna sve detalje zločina. Rešavanje slučaja moglo bi da utiče na odnose Brazila i Švajcarske.

Brazilka Paula Oliviera, bila je žrtva napada skinhedsa na koji se dogodio u ponedeljak uveče na železničoj stanici u Cirihu. Trudna žena je posle napada izgubila je blizance.

Ciriška policija je po >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dolasku na železničku stanicu zatekla dvadesetšestogodišnju Paulu u teškim stanju.

Po stomaku i ostalim delovima tela nožem su joj bili išarani inicijali švajcarske narodne stranke koja ima oštar stav prema imigrantima. Do dolaska policije, mlada žena već je pobacila.

Brazilski mediji prenose da su tri skinhedsa, napala ženu na putu do kuće. U trenutku napada Paula je mobilnim telefonom, na portugalskom jeziku, razgovarala sa majkom.

Ciriška policija još uvek ne zna sve detalje zločina. Sa žrtvom će razgovarati tek kada se dovoljno oporavi.

Brazilska javnost je zgrožena. Tamošnje novine objavljuju slike nasmejane trudnice, zajedno sa onima na kojima su tragovi noža na njenom telu.

Ministar spoljnih poslova Brazila Kelso Amorim smatra da napad ima sve karakteristike ksenofobije i naglašava da je potrebno sprovesti istragu do kraja, "zbog žrtve, njene porodice i odnosa Brazila i Švajcarske".

Švajcarska narodna stranka, čiji zvaničnici osuđuju napad na mladu Brazilku, deo je šire vladajuće koalicije i nikada nije povezivana sa neonacizmom. Stranka insistira na pooštravanju zakona o azilu, da bi se olakšala deportacija stranih državljana.

Stranci čine više od petine stanovnika švajcarske, a svaki četvrti zaposleni je stranac.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.