Branitelji traže spomen-ploču u NS

Izvor: Vesti-online.com, 15.Avg.2013, 10:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Branitelji traže spomen-ploču u NS

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da neće prihvatiti zahtev za postavljanje spomen-ploče hrvatskim braniteljima, koji je uputilo Udruženje hrvatskih branitelja domovinskog rata 91. iz Koprivnice. Vučević je ocenio da postavljanje takvog obeležja politički realno i ne doprinosi dobrosusedskim odnosima Hrvatske i Srbije.

Novi Sad: Gradonačelnik odbio zahtev hrvatskih veterana rata

 

"Ne osporavam ničije pravo, pa ni pravo spomenutog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << udruženja da iznese svoj stav, ali ne vidim na koji bi način nešto takvo doprinelo unapređenju dobrosusedskih i partnerskih odnosa između naše dve države, i mislim da nije politički realno da se takvo spomen obeležje postavi u Novom Sadu", rekao je Vučević.

 

Gradskim vlastima Novog Sada u utorak je stigao zvanični zahtev udruženja iz Koprivnice, kojim se od gradonačelnika i gradskoga veća traži da se na nekom istaknutom mestu u Novom Sadu postavi spomen-ploča poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u ratu u Hrvatskoj.

 

Vučević je rekao da mu nije jasno šta se time želi postići i zbog čega je baš Novi Sad odabran kao grad u koji bi trebalo postaviti takvo obeležje. On je naglasio da u  Novom Sadu živi veliki broj izbeglica s prostora cele bivše Jugoslavije i da je i zbog toga nelogično što je udruženje odabralo baš Novi Sad za grad u kome bi trebalo postaviti spomen-ploču.

 

Koprivničko Udrženje hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91) zatražilo je dopisom od uprave i gradonačelnika Novoga Sada da joj omogući da u tom gradu 18. novembra, na dan "okupacije Vukovara", podigne spomen-ploču za sve poginule hrvatske branitelje i civile u ratu u Hrvatskoj. Na ploči bi pisala rečenica: "Svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima i civilima u obrambeno-oslobodilačkom Domovinskom ratu 1990.-1996. – da se ne zaborave", saopštilo je koprivničko Udruženje branitelja.

 

Ovaj zahtev usledio je pošto je novosadsko Udruženje učesnika oružanih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije najavila da želi u Donjem Žirovcu, nedaleko od Siska, da postavi spomenik za srpske žrtve stradale u izbegličkoj koloni između Gline i Dvora tokom akcije Oluje, čemu su se žestoko usprotivila udruženja branitelja Sisačko-moslavačke županije.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.