Bosansko ostrvo u Srbiji

Izvor: RTS, 11.Jan.2010, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bosansko ostrvo u Srbiji

Neka sela pribojske opštine su istovremeno u dve države - Srbiji i BiH, pa je međudržavne granice teško dokučiti. Umesto da spajaju ljude, selo Sastavci je postalo mesto razdvajanja.

Do dve trećine sela pribojske opštine stiže se preko državnih granica, a neka od sela su istovremeno u dve države - Srbiji i Bosni i Hercegovini, pa je međudržavne granice na ovom prostoru teško dokučiti.

Jedanaest sela prostorno najveće pribojske mesne zajednice rasuto je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << po srpsko-crnogorsko-bosanskoj granici, a da im život dodatno oteža pobrinula se novija istorija.

Selo Sastavci smešteno usred pribojske opštine ima školu, mesnu zajednicu, policijsku stanicu, kafanu, prodavnice. Sve zgrade su pribojske, a zemlja bosanska opštine Rudo od koje je odvojena srpskom teritorijom.

"Živim u trenutno u BiH, a inače sam stanovnik Srbije, opštine Priboj. Imanje u Srbije, kuća u Srbiji, zgrade srbijanske na bosanskoj zemlji", objašnjavaju meštani gde zapravo žive.

Pre mnogo godina je, kažu, izvesni beg poklonio svojoj ženi 400 hektara i to je to bosansko ostrvo u srpskoj teritoriji.

To ostrvo tek sada izaziva probleme s granicama i probleme stanovnicima ovog multietničkog područja.

Čudno iscrtana granična linija poslednjih 15 godina deli braću, komšije, groblja. Samo mali broj meštana ima bosanske liče isprave, a svi ostali vezani su za Priboj i po četiri granična prelaza u svakom smeru.

Dok se granična zbrka nekako ne reši, Sastavčani sve nada polažu u put koji bi zaobišao granice. Njegova gradnja započeta je pre nekoliko godina, ali je urađeno samo po koja stotina metara sa obe strane. Ostalo je makadam kojim se samo leti prolazi bez problema.

Umesto da spajaju ljude, Sastavci su postali mesto razdvajanja. Meštani kažu da njihove apele za pomoć retko ko čuje i polako odlaze iz svojih sela između granica.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.