Bogdanović: Dve realnosti na KiM

Izvor: B92, 15.Dec.2010, 09:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogdanović: Dve realnosti na KiM

Beograd -- Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da na Kosovu postoje dve realnosti, jedna južno od reke Ibar, a druga severno.

On je za "Politiku" rekao da je Priština vanredne izbore na Kosovu iskoristila da posvađa Srbe na Kosovu i Metohiji.

"To što su Srbi južno od Ibra izašli na izbore uprkos preporuci Vlade Srbije ne znači da njihova dobra volja Prištini znači bilo šta", rekao je on i dodao da je Prištini "stalo da posvađa kosovske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbe na sve načine".

"Ove izbore Priština je pokušala da iskoristi da podeli Srbe i instalira u vlast samo one koji su joj po volji", kazao je Bogdanović.

On je naveo da se prema podacima sa terena ne može reći da je većina Srba glasala za Samostalnu liberalnu stranku.

"Kada kradete, možete da kažete da ste osvojili koliko hoćete, zna se šta je rađeno u Štrpcu i Gračanici", rekao je ministar za KiM.

On je istakao da Srbi južno od Ibra žive u albanskom okruženju, i da, hteli ne hteli, moraju da sarađuju sa albanskim institucijama.

"Svakodnevne životne probleme oni moraju da rešavaju zajedno sa Albancima. Međutim, na severu Kosova je kompaktna srpska sredina i Srbi sa severa Kosova nemaju nikakav dodir sa kosovskim institucijama. To je jedini razlog i ništa drugo, i niko im neće zameriti", dodao je Bogdanović.

On je kazao da podela na sever i jug "datira još od 1999. godine" odnosno da nije sada stvorena.

"Ali ja ponavljam, ova vlada će imati isti aršin i prema Srbima južno od Ibra, kao i prema onima severno", rekao je ministar.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.