BiH i dalje ugrožena od mina

Izvor: B92, 04.Apr.2014, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH i dalje ugrožena od mina

Sarajevo -- Bosna i Hercegovina ubrajaju se u red najugroženijih zemalja u svetu od mina.

osna i Hercegovina se i 19 godina posle okončanja rata suočava s problemom minske kontaminiranosti, o čemu svedoče podaci da trenutno minski sumnjiva površina iznosi 1.215 kvadratnih kilometara ili 2,4 odsto ukupne teritorije što BiH svrstava u red najugroženijih zemalja u svetu.

Ovo je istaknuto danas na centralnoj manifestaciji u Visokom, upriličenoj na lokalitetu Vrela Općina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Visoko povodom obeležavanja Medjunarodnog dana borbe protiv mina.

Obraćajući se učesnicima skupa direktor Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) Dušan Gavran je rekao da BiH raspolaže tehničkim i ljudskim kapacitetima za rešavanje minskog problema u strateškom roku do 2019. godine, ali da su aktivnosti na tom planu limitirane nedostatkom finansijskih sredstava.

Realizovanje projekata protivminskog delovanja u BiH pozdravila je šefica za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji EU u BiH Natalia Deniskova, istakavši spremnost EU da i nadalje podržava proces deminiranja u BiH.

Prema planovima BHMAC-a, predvidjeno je da se do kraja godine primenom novih metoda gradjanima na upotrebu vrati oko 70 kvadratnih kilometara

kontaminirane površine u 23 opštine u BiH.

O ozbiljnosti problema s kojima se suočava BiH svedoče podaci da je u posleratnom periodu od mina stradalo 1.725 gradjana, od kojih 599 smrtno.

Prilikom obavljanja poslova humanitarnog deminiranja stradalo je 114 deminera, od kojih 46 smrtno. Samo u 2014. je stradalo 11 gradjana, od kojih tri smrtno, ističu u BHMAC-u.

Procenjuje se da se u minskim poljima širom BiH nalazi još oko 120.000 mina, kao i da je njima ugroženo oko 540.000 gradjana ili 15 odsto stanovnika.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

BiH i dalje ugrožena od mina

Izvor: Akter, 04.Apr.2014

Bosna i Hercegovina ubrajaju se u red najugroženijih zemalja u svetu od mina

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.