Izvor: Blic, 29.Feb.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH do 2010. kandidat za Evropu

BANJALUKA - Deklaracija Saveta za primenu mira otvorila je vrata za konačno potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU, uz upozorenje na izazove koji i dalje stoje pred nama, smatra predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić. On veruje da je potpis moguć već krajem aprila, posle čega bi BiH, do 2010. godine, mogla da dobije status kandidata za članstvo u EU.

Špirić smatra da je za BiH veoma važno što je Deklaracijom "snažno potvrđen Dejtonski >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sporazum, a time suverenitet i države i entiteta", čime je jasno stavljeno do znanja da se pozicija entiteta ne dovodi u pitanje. Takođe je ostavljena mogućnost brze transformacije OHR.

- Vidljiv napredak u BiH konstatovan je u ovom dokumentu, a pokazalo se da parafiranje sporazuma sa EU nije bilo samo pro forme i to je snažan podstrek da nastavimo dalje. Verujem da ćemo ispuniti preostale uslove, nakon čega će Savet ministara napraviti akcioni plan daljih aktivnosti kako bismo u ovom mandatu došli do statusa kandidata za Evropu - rekao je Špirić u Banjaluci.

Naglasio je, takođe, da radi evropskih integracija i BiH mora platiti određenu cenu i da na tom putu neće biti povlastica.

- Moramo poštovati postojanje države kao garancije postojanja svih jer su nam sve reforme uzaludne ako jedni druge budemo negirali. Samo ustavno ponašanje može ubrzati evropski put BiH - smatra Špirić.

Premijer RS Milorad Dodik pozvao je predstavnike političkih stranaka u BiH da podrže predloženi zakon o policijskoj reformi kako bi ga parlament BiH do 26. aprila usvojio, "jer je to jedini uslov da BiH potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU".

- Podsećam da je komesar za proširenje EU Oli Ren poručio da su Mostarska deklaracija i akcioni plan za reformu policije, koji su potpisali šest političkih lidera BiH, sasvim dovoljni za zakon koji bi definisao evropske principe - naveo je Dodik.

On je rekao kako veruje da će poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokarata i Partije demokratskog progresa, koji će podržati zakon, dobiti podršku i ostalih parlamentaraca.

Premijer RS je ocenio ohrabrujućom podršku članova Saveta za primenu mira u očuvanju i poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Time je još jednom potvrđen legitimitet i realnost postojanja RS - poručio je Dodik.

Dodik: Više nijedna nadležnost entiteta neće biti prenesena na BiH

Naš najviši cilj je RS i nikada više nijedna nadležnost sa entiteta neće biti prenesena na Bosnu i Hercegovinu - poručio je Dodik.

On je dodao da nije problem to što će OHR ostati u BiH, ali da problem predstavljaju oni koji su u OHR "naklonjeni određenim političkim strukturama u BiH".

- U svakom slučaju, upotreba bonskih ovlašćenja, smene ili prenos nadležnosti i nametanje zakona biće snažno odbijeni u RS - rekao je Dodik

Komšić nije predsedavajući u Tanzaniji

Žao mi je što predsedavajući Predsedništva BiH koji obavlja najvažniju funkciju u državi nije došao na sastanak sa komesarom EU Olijem Renom, jer on nije rukovodilac u Tanzaniji već u BiH i mora sa nama da podeli i dobro i zlo, poručio je Špirić. Takođe je naglasio da nema ništa protiv ako građani BiH veruju da je to liderska pozicija koja im treba.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.