BiH će biti domaćin Združenog poduhvata

Izvor: Southeast European Times, 18.Jun.2009, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH će biti domaćin Združenog poduhvata

Združeni poduhvat biće održan u Bosni i Hercegovini prvi put u 14-godišnjoj istoriji.

18/06/2009

Antonio Prlenda za Southeast European Times iz Sarajeva – 18/06/09

Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine (BiH) pripremaju sprovođenje Združenog poduhvata 2009 (CE09), vežbu čiji je sponzor Evropska komanda Sjedinjenih Država (USEUKOM), a koja će okupiti zemlje NATO-a iz programa Partnerstvo za mir (PzM), kao i druge zemlje.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << />Inicijativa je fokusirana na komandu, kontrolu, komunikacije i kompjutersku (C4) integraciju i međuoperativnost.

Oko 1.200 vojnika, marinaca i vazduhoplovaca iz skoro 40 zemalja učestvovaće, kako se očekuje, u otprilike 1.000 vojno-komunikacionih testova u periodu od dve nedelje.

Vežba će se održati u septembru u Banja Luci, prestonici entiteta BiH Republike Srpske (RS). Dve dodatne lokacije za operacije nalaziće se u Danskoj i Holandiji.

"Ovo je dobra prilika da se promovišu naša zemlja i naše oružane snage, i to je značajan test na našem putu ka ostvarivanju članstva u NATO-u", rekao je ministar odbrane BiH Selmo Cikotić.

Uprkos optimizmu onih kao što je Cikotić koji posmatraju vežbu kao politički značajnu, CE09 je dobila žestoke kritike od lokalnog stanovništva zbog kampanje NATO-a u BiH 1995. godine. Kritičari kažu da se vežbom vrši politički pritisak na zvaničnike RS koji su uključeni u ustavne reforme u BiH. S obzirom da su RS i BiH na mrtvoj tački u pogledu političkih ciljeva, zvaničnici RS vide vežbu kao usklađenu sa programom NATO-a i SAD za BiH.

Portparol NATO-a za BiH Derek Čapel to poriče. "Vežba je čisto vojne prirode. To je takođe prva prilika za BiH da pokaže tehničku međuoperativnost sa snagama NATO-a/Partnerstva za mir (PzM) i da demonstrira svoju sposobnost da doprinese PzM-u održavanjem velike vojne vežbe. I jedno i drugo su važni koraci za razvoj i kredibilitet Oružanih snaga BiH (OSBiH)", rekao je Čapel.

"Sugestijama da je svrha vežbe taktika vršenja pritiska, kao reakcija na trenutna politička pitanja, izostavlja se činjenica da je uloga BiH u vežbi odobrena u sklopu plana obuke OSBiH pre otprilike godinu dana", dodao je on.

Američka ambasada u Sarajevu saopštila je da je biti domaćin CE09 značajan uspeh za BiH i da pokazuje sve veće sposobnosti oružanih snaga i ministarstva odbrane.

"Ovom vežbom naglašava se napredak BiH ka evroatlantskoj integraciji. Mi ne smemo zaboraviti da ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez značajnih uspeha u implementaciji sveobuhvatne odbrambene reforme", izjavio je portparol američke ambasade.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.