BiH, Tadić tvrdi da su izbori pokradeni

Izvor: RTS, 10.Nov.2014, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH, Tadić tvrdi da su izbori pokradeni

Krađom oktobarskih izbora dezavuisana je volja naroda, tvrdi kandidat Saveza za promene za predsednika RS Ognjen Tadić. Smatra da CIK nije dobro radio svoj posao jer nije uvažio značajne žalbe.

Kandidat opozicionog Saveza za promene za predsednika RS, Ognjen Tadić ocenio je da se na oktobarskim izborima desila izborna krađa.

"Da policija, tužilaštvo i pravosuđe u ovoj zemlji rade svoj posao, verovatno bi mnoga rukovodstva mnogih političkih stranaka bila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << desetkovana i ne bismo bili svedoci toga da ovejani kriminalci koji četiri godine u mandatu potkradaju RS i Federaciju BiH, na kraju ukradu i same izbore", rekao je Tadić novinarima u Banjaluci, prenosi Beta.

Komentarišući danas objavljene zvanične rezultate opštih izbora u BiH, održanih 12. oktobra, ocenio je da je krađom izbora dezavuisana volja naroda.

Tadić je ocenio da Centralna izborna komisija (CiK) BiH nije dobro radila svoj posao jer nije uvažila značajne žalbe koje ukazuju na neregularnosti u izbornom procesu.

"Bilo je mnogo uticaja koji su zakonom zabranjeni, o kojima smo javno govorili i pisali CIK-u, ali oni nisu regaovali zbog čega, nažalost, sada imamo izbore posle kojih se postavlja pitanje: Šta se zapravo desilo i kakav je istinski rezultat i volja naroda?", rekao je Tadić.

Ocenio je da se mnogo više društvenih struktura mora uključiti i učestvovati u izbornom procesu da bi izbori bili pošteni i da bi se sprečila izborna krađa.

Ukazao je da se vlast može promeniti samo ako građani masovno glasaju na izborima, čime bi se "onemogućio ili minimalizovao uticaj izborne krađe na konačni rezultat, a ja očekujem da će narod to shvatiti i da će na sledeće izbore izaći preko 70 posto glasača", rekao je Tadić.

Kandidat vladajuće koalicije Milorad Dodik je na izborima za predsednika RS pobedio Tadića s manje od sedam hiljada glasova prednosti što je jedan procenat ukupnog broja: Dodik je dobio 302.573 glasa, a Tadić 295.685 glasova.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.