Bez grejanja u Čačku i Jagodini

Izvor: Blic, 16.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez grejanja u Čačku i Jagodini

JAGODINA - Jagodina je juče bila jedini grad u Srbiji bez grejanja jer toplana holdinga „Kablovi", koja greje oko 5.000 stanova, poslovni i administrativni centar, škole i vrtiće, nije uplatila dug „Srbijagasu" od 35 miliona dinara. Nadležni tvrde da su toku razgovori te da će isporuka gasa i grejanje početi do petka. Prvog dana grejne sezone u Čačku svi stanovi koji se greju na daljinski sistem grejanja bili su potpuno hladni jer je preksinoć oko 18.30 došlo do velikog kvara >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u glavnoj toplotnoj podstanici. U Novom Pazaru zbog mnogobrojnih tehničkih problema parno grejanje imalo je samo 50 odsto potrošača.



U Jagodini se juče na temperaturi ispod nule i bez grejanja svako snalazio kako je znao i umeo. Vrtići su se zagrevali klima-uređajima, školarci su sedeli u klupama obučeni, a u kancelarijama su uključene grejalice. Iz „Elektrodistribucije" kažu da je potrošnja struje značajno skočila u jutarnjim časovima, kada je izmereno minus 2.

Načelnik pomoravskog odeljenja prosvete Života Starčević ističe da skraćenja nastave neće biti i da ima informaciju da su svi učenici redovno pohađali nastavu. On je objasnio da ima uveravanja da će problemi sa grejanjem škola biti rešeni do narednog ponedeljka.

- Grejemo se klima-uređajima. Temperatura u prostorijama je preko 20 stepeni. Vaspitačice same prilagođavaju temperaturu za decu. Nijedno dete od oko 1.400 jutros nije vraćeno kući zbog niske temperature u vrtiću - objašnjava direktorka vrtića „Pionir" Vesna Ostojić.

Zamenik generalnog direktora holdinga „Kablovi", u čijem je sastavu toplana, Slavoljub Vujčić, očekuje da „Srbijagas" do petka počne isporuku prirodnog gasa i da grejanje u Jagodini počne kada spoljna temperatura padne ispod 12 stepeni u toku dana.

- Grejanje će početi onog trenutka kada dobijem energet. Međutim, nisu sve lokacije u istom statusu. U naselju Strelište oko 160 stanova biće hladno dok se ne popravi toplovod, nešto slabije grejanje biće za 700 stanova u naselju Sarina međa jer imamo veliki problem sa toplodovom koji gubi vodu. Očekujem da se problemi sa isporukom gasa srede u narednih nekoliko dana. Što se nas tiče, mi smo tehnički spremni za grejnu sezonu. Ali treba očekivati problem u zgradama, gde su građani ispraznili toplovodni sistem - navodi direktor toplane Tomislav Drobnjak.

Prvog dana grejne sezone u Čačku oko četiri hiljade stanova koji se greju na daljinski sistem grejanja bili su potpuno hladni. Bolje nisu prošli ni meštani naselja Vinara, gde je oko 180 stanova ovogodišnju grejnu sezonu započelo sa kvarom na toplovodu. Srećnici su bili jedino stanari zgrada koji se greju na blokovske kotlarinice gde su radijatori uglavnom bili topli.

U JKP za grejanje „Čačak" hladne radijatore pravdaju kvarom na glavnoj toplotnoj podstanici, koja bi do kraja godine trebalo da postane gradska toplana.

- Za tu podstanicu nabavili smo dve nove pumpe većeg kapaciteta, ali su one, neshvatljivo zašto, stajale na carini u Užicu sedam dana. Zato smo krenuli sa starim pumpama, a na jednoj od njih u 18.30 došlo je do kvara - rekao nam je Nenad Ocokoljić, tehnički direktor u JKP za grejanje, dodajući da su nove pumpe stigle u Čačak i da bi još tokom jučerašnjeg dana trebalo da budu montirane, a danas i puštene u rad.

Direktor Ocokoljić kaže da su i jutros stanare dočekali hladni radijatori, ali očekuje da će već od podneva grejanje imati i oni koji su priključeni na daljinsko grejanje, kao i stanari na Vinari.

U Smederevu je bilo problema sa grejanjem samo u kotlarnici iz koje se greju Osnovna škola „Dimitrije Davidović" i Centar za kulturu, jer još nije tehnički primljena i njom upravlja izvođač radova.

- Imamo na nekim mestima probleme, pa nema grejanja u tri zgrade sa po četrdesetak stanara, br. 6, 8 i 10 u Ulici Vuka Karadžića, gde je i Upravna zgrada Javnog stambenog preduzeća. Posle toplih proba, pukao je toplovod. Danas bi trebalo i u toj ulici da ima grejanja - rekao je direktor Javnog preduzeća za stambene usluge i toplifikaciju Ljubiša Đorđević.

Hladno u najvećem valjevskom naselju

VALJEVO - Prvog dana zvanične grejne sezone, 1.700 stanova u najvećem naselju Oslobodilaca Valjeva bilo je hladno. Deo ove četvrti, od nove gradske toplane do sata u centru naselja, dobiće grejanje danas, dok će druga polovina, od sata do Uzun Mirkove, grejanje dobiti za dva dana.

Direktor JKP „Valjevo" Dragan Despotović pojašnjava da grejanje nije počelo zbog specifične procedure startovanja novoizgrađenog vrelovoda u ovom naselju.

- Od izvođača radova vrelovoda, firme VHS iz Brna, dobili smo obaveštenje da kod prvog startovanja nove toplovodne mreže ne sme naglo da se pusti toplota, da ne bi došlo do akcidenta koji bi naselje duže ostavio bez grejanja. Praktično, moramo da podižemo temperaturu u vrelovodu za po 15 stepeni na svakih pet sati. Zbog toga fazno uključujemo grejanje u najvećem valjevskom naselju, a za 48 sati svi stanovi treba da budu topli - kaže Despotović. P.V.

Isključili dužnike

ŠABAC(Beta) - Grejna sezona u Šapcu počela je isključivanjem iz sistema daljinskog grejanja nelegalnih priključaka i dužnika. Prema rečima direktora šabačkog Javnog preduzeća „Toplana" Dejana Stojanovića, juče je iz sistema isključeno devet korisnika koji su se nelegalno priključili, a 243 korisnika biće isključena ukoliko ne izmire dugovanja u narednih deset dana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.