Besplatno u Cepter muzej

Izvor: RTS, 31.Jul.2010, 09:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatno u Cepter muzej

Muzej Cepter u Beogradu nastao je sa jedinom ambicijom da ono što ima podeli sa publikom. Zbog toga je ulaz u njegovu vredu kolekciju srpske umetnosti 20. veka potpuno besplatan.

Naše je samo što poklonimo drugima. Taj citat nepoznatog hilandarskog monaha, moto Muzeja Cepter, slikovito govori o želji vlasnika jedinstvene, strpljivo sakupljane kolekcije, da njenu trajnu vrednost i lepotu ne skriva od javnosti.

Zbirka je posvećena srpskoj umetnosti druge polovine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 20. veka. Uvod čine dela velikana iz predhodnog perioda, a začetnik novog doba je Petar Lubarda.

Izraziti koloristi Jovan Bijelić, Milan Konjović, Stojan Aralica...svoj ekspresionizam dovode do apstrakcije, svedeniji a ne manje upečatljivi su Milunović, Čelebonović, Milosavljević. Kolekcija je nastajala od 1994. godine poklonima i otkupima sa tekućih izložbi galerije Cepter, gde su se smenjivale ličnosti koje su obeležile svoje vreme.

Ivana Simeonović-Ćelić, direktorka kolekcije, kaže da je kolekcija dragocena po sećanju na rano zaustavljene umetničke polete - velike formate Fila Filipovića, pouzdanu kopistkinju vrsnog crteža Gordanu Jocić, izuzetnu ličnost Dragana Mojovića ili nemirni duh Rade Selaković.

Pažljivo i stručno, uz slike sakupljane su i skulpture.

Ovako iscrpan pregled naše savremene likovne umetnosti sačuvan je za stručna istraživanja i široku publiku za koju je u julu i avgustu ulaz besplatan.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.