Besplatan pregled auto-sedišta za decu

Izvor: Blic, 02.Nov.2012, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatan pregled auto-sedišta za decu

Udruženje “Roditelj” će u nedelju održati besplatan pregled auto-sedišta od 11 do 14 časova na parkingu Sava centra, tako da će roditelji moći da provere da li auto-sedište koje koriste odgovara uzrastu njihovog deteta, da li je pravilno postavljeno u vozilu i da li je njihovo dete pravilno vezano.

Akcija besplatnog pregleda auto-sedišta sprovodi se u okviru Inicijative za bezbednost dece kao putnika u saobraćaju Udruženja “Roditelj”.

Iako većina roditelja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << misli da svoju decu u auto-sedištima vezuje ispravno, iskustva pokazuju da više od 90 odsto dece ipak nije pravilno vezano.

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, deca u Srbiji danas češće stradaju kao putnici u vozilu, nego kao pešaci.

Samo u 2011. godini, 791 dete je stradalo kao putnik na srpskim putevima, najčešće u vozilima svojih roditelja.

Većina njih bila bi pošteđena povreda ili bi njihove povrede bile lakše da su bila pravilno vezana u dečjim auto-sedištima.

Pod uslovom da se pravilno koriste, auto-sedišta štite decu od teških povreda i smrti u saobraćajnim nesrećama, smanjujući rizik za više od 90 odsto, u zavisnosti od vrste auto-sedišta.

Čak i pri visokim brzinama i pri višestrukom okretanju automobila deca mogu neozleđena i bez ozbiljnih posledica da prežive udes, ukoliko su ispravno vezana.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Pravilno vezan pojas smanjuje rizik od ozleda

Izvor: Danas, 02.Nov.2012

Udruženje Roditelj organizuje besplatan pregled auto-sedišta, u nedelju na parkingu kod Sava centra od 11 do 14 sati, saopšteno je iz tog udruženja. Tom prilikom roditelji će moći da provere da li auto-sedište koje koriste odgovara uzrastu njihovog deteta, da li je pravilno postavljeno u vozilu,...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.