Bes ne jenjava: Ubice! Šta ćete identifikovati? Pepeo?

Izvor: B92, 03.Mar.2023, 14:04

Bes ne jenjava: "Ubice! Šta ćete identifikovati? Pepeo?"

Grčki železničari u petak su produžili štrajk za dva dana, a zbog sudara dva voza u kojem je stradalo 57 ljudi ključa gnev javnosti i najavljeni su protesti.

U utorak uveče, u blizini grada Larise, 534 kilometra severno od Atine, dogodila se nesreća kada se brzi putnički voz sa više od 350 putnika koji je saobraćao za Solun sudario sa teretnim vozom koji je išao iz suprotnog smera na istom koloseku, tada je iskočio iz šina i zapalio se.

Vlada je pod oštrim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kritikama zbog stanja železničkog sistema. Nakon nesreće pokrenut je uviđaj, a šef stanice je uhapšen.

Naime, istražitelji pokušavaju da otkriju zašto su dva voza bila na istom koloseku. "Sindikati već godinama upozoravaju na loše stanje železnice, ali niko to nije shvatio ozbiljno", rekao je glavni sindikat železničara, koji takođe traži sastanak sa novim ministrom saobraćaja Giorgosom Gerapetritom.

Gerapetrit je u četvrtak rekao da preuzima dužnost sa zadatkom da istraži najsmrtonosniju železničku nesreću u zemlji, modernizuje oštećeni železnički sistem i povrati bezbednost na železnici.

Sindikat traži tačan vremenski okvir za sprovođenje bezbednosnih protokola, a zbog činjenice da su dva voza bila na istim kolosecima, traže posebna rešenja za probleme održavanja vozova i neispravne signalizacije.

Na mestu udesa je teška mehanizacija, a za uklanjanje uništenih vagona koriste se dizalice.

Za sada se ne zna da li ima još nestalih i koliko. Ispred bolnice u Larisi žena po imenu Katerina, čiji brat još nije identifikovan, vikala je: "Ubice, ubice!"

Kao i mnogi drugi, dala je svoj DNK uzorak da pronađe svog brata.

Žena koja je izgubila muža i dete u nesreći nije dala DNK.

"Šta ćete identifikovati? Pepeo?", rekla je kroz suze.

U Grčkoj još uvek vlada šok i neverica zbog užasne nesreće, a porodica i prijatelji žele da znaju kako se takva nesreća mogla dogoditi. Njihov bes je usmeren na železničku kompaniju i vladu.

Vlada je zbog nesreće proglasila trodnevnu žalost.

U Atini je u petak oko podneva i uveče najavljeno još protesta.

Katastrofalna železnička nesreća u Grčkoj ponovo je otvorila pitanje privatizacije grčkih železnica sprovedene 2017. godine u okviru evropskog paketa spasavanja zemlje, koja je tada "plesala" na ivici bankrota i kojoj su uvedene stroge mere štednje.

Grčki nacionalni železnički prevoznik Train OSE prodat je italijanskom državnom prevozniku Ferovie dello Stato za 45 miliona evra.

Privatizacioni ugovor nikada nije objavljen i jedino se zna da su Italijani svake godine dobijali 50 miliona evra za održavanje linija.

Train OSE je obezbedio Italijanima pravo da ne plaćaju nikakvu odštetu putnicima u slučaju udesa do 2024. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Grčka,   Štrajk

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Posmrtni ostaci žrtava nesreće sudara vozova u Grčkoj vraćeni porodicama

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Mar.2023

Identifikacija svih do sada pronađenih posmrtnih ostataka s mjesta najveće željezničke nesreće u grčkoj istoriji pokazuje da je broj poginulih još uvijek 57, saopštile su vlasti petak, 3. marta. Spasilački timovi su proveli treći dan pretražujući olupinu u Tempeu, 380 kilometara sjeverno...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.