Beograd odbacio plan Kosova i MCK

Izvor: Southeast European Times, 26.Jan.2010, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd odbacio plan Kosova i MCK

Srpske vlasti odbacuju planove Prištine i međunarodne zajednice o eliminisanju takozvanih paralelnih struktura na severnom Kosovu.

26/01/2010

Igor Jovanović za Southeast European Times iz Beograda – 26/01/10

Saopštenje od proteklog vikenda da će kosovska vlada -- uz podršku Međunarodne civilne kancelarije (MCK) -- raditi na integrisanju srpske većine na severu sa institucijama u Prištini naišlo je na žestoki otpor Beograda.

Sever Kosova >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << graniči se sa centralnom Srbijom, a na njemu živi trećina od ukupno 130.000 Srba koji su ostali na Kosovu. Vlada u Prištini nema nadležnost na severu Kosova, kojim umesto nje upravljaju institucije UNMIK-a i srpske vlade, koje Priština naziva "paralelne strukture".

U obraćanju Savetu bezbednosti UN-a u petak (22. januar), predsednik Srbije Boris Tadić nazvao je plan "bespotrebnom i opasnom provokacijom" koja ugrožava krhku stabilnost Kosova.

Tadić je nazvao plan Prištine "konačnim rešenjem" za sever Kosova, dodajući da "neće doneti ništa dobro onima koji tamo žive. Samo će zadovoljiti ekstremiste koji žele da se sve što se događa na Kosovu posmatra kroz iskrivljenu prizmu ilegalnog proglašenja nezavisnosti [Kosova]."

Vest o tom planu objavljena je pre nekoliko nedelja u srpskim medijima, a kasnije su je potvrdili kosovski premijer Hašim Tači i šef MCK Piter Fejt.

MCK je uspostavila devet međunarodnih grupa da pomažu u implementaciji strategije, koja ima za cilj da kosovske institucije postanu funkcionalne u oblasti u kojoj dominiraju te srpske paralelne strukture.

"Smatramo da građani zaslužuju bolje usluge. Želeli bismo da učvrstimo vladavinu zakona", rekao je Fejt u nedelju (24. januar). "Smatramo da će uspostavljanje opštine na severu pružiti veću autonomiju i prava zajednicama".

Tadić tvrdi da je svrha strategije da se Srbi na severu Kosova primoraju da priznaju nezavisnost Prištine i poziva KFOR I EULEKS da zaštite srpsku zajednicu.

Goran Bogdanović, srpski ministar za Kosovo i Metohiju, posetio je prošle nedelje severno Kosovo i sastao se sa liderima srpskih opština u regionu. Zvaničnici su jednoglasno odbacili plan.

"Borićemo se da sprečimo da se to dogodi, koristeći sva diplomatska i pravna sredstva", rekao je Bogdanović.

Planom se poziva na formiranje opštine Severna Mitrovica i postavljanje opštinske vlade koja je pod nadležnošću Prištine. Isti pristup bi onda bio primenjen i u drugim srpskim opštinama.

Zvaničnici EU rekli su da ta strategija nije plan Unije. UNMIK nije konsultovan i ogradio se od njega, rekli su u ponedeljak zvaničnici Španije, koja je trenutno predsedavajući rotirajućeg predsedništva EU, prenose mediji.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.