Bela kuća: Počinjemo da planiramo

Izvor: B92, 06.Okt.2023, 09:03

Bela kuća: Počinjemo da planiramo

Bela kuća priprema planove za sastanak predsednika SAD i Kine Džozefa Bajdena i Si Đinpinga u San Francisku.

Oni će sastati na samitu APEC-a u novembru, dok dve zemlje nastoje da stabilizuju narušene odnose, objavio je Vašington Post.

Brojna pitanja, od Tajvana preko porekla kovida 19, do optužbi za špijuniranje i ljudskih prava, opterećuju odnose Pekinga i Vašingtona.

Pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike, Vašington Post piše da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedan od njih rekao da je mogućnost sastanka "prilično čvrsta". "Počinjemo proces planiranja", rekao je on.

Kineska ambasada u Vašingtonu nije komentarisala pisanje medija.

Portparol ambasade je u pisanoj izjavi naveo da su dve zemlje u komunikaciji i da žele da sarađuju "u dobroj volji", prenosi Rojters.

Ni Bela kuća nije želela da komentariše ovu temu.

Bajden i Si sastali su se poslednji put na marginama samita G20 u Indoneziji u novembru 2022. godine, što je ujedno bio i njihov prvi lični susret od kad je Bajden postao predsednik.

San Francisko će u novembru biti domaćin samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC), kojem bi Si mogao da prisustvuje.

Ipak, kineski lider nije bio u novembru na samitu G20 u Nju Delhiju, kojem je Bajden prisustvovao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bajden se u novembru planira sastati sa Si Đipingom

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Okt.2023

VAŠINGTON - Bijela kuća provodi planove za susret američkoga predsjednika Džoa Bajdena i kineskoga čelnika Si Đipinga u San Francisku sljedećeg mjeseca, dok dvije zemlje nastoje stabilizovati svoje odnose, izvijestio je "Washington Post".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Bajden: Moguć sastanak sa Šijem u novembru

Izvor: VOA, 06.Okt.2023

Američki predsednik Džo Bajden rekao je u petak da je moguće da će se narednog meseca sastati sa kineskim predsednikom Ši Đinpingom, ali da još ništa nije utvrđeno. "Taj sastanak još nije organizovan, ali je moguć", rekao je Bajden novinarima. Dnevnik Vašington post prethodno je preneo...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.