Balkansko spremanje evropskom metlom?

Izvor: Vesti-online.com, 23.Dec.2010, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Balkansko spremanje" evropskom metlom?

Evropski i mediji iz regiona se ovih dana bave zanimljivom činjenicom da su se trojica lidera u isto vreme našla u možda najkritičnijim momentima svojih političkih karijera, ako ne i na samom kraju. Pitanje koje neki postavljaju u svojim kolumnama, komentarima i uvodnicima je: "Da li će im se pridružiti i neko iz Beograda?".

"Srbija nema tako krupnih riba upletenih u korupciju kao što je Sanader, ni takvog barona u politici kao što je Đukanović, a ni patoloških zločinaca >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kao što je Tači“, kaže politički analitičar Đorđe Vukadinović.

A stvar stoje ovako: Sanader se nalazi iza rešetaka u Salcburgu. Milo Đukanović povukao se pre dva dana sa mesta premijera, mnogi kažu prod pritiscima EU. A Hašim Tači osumnjičen je za najgori mogući zločin - trgovinu oraganima otetih i ubijenih Srba sa Kosova i Metohije.

Ono što je zajednički činilac sve trojice političara je dovođenje u vezu sa organizovanim kriminalom. Hrvatsko pravosuđe Sanadera tereti da je organizovao grupu koja je izvlačila novac iz državnih firmi. Đukanović se, pak, godinama spominje kao "mozak“ duvanske mafije i šverca cigareta na Balkanu, a u Italiji je bila pokrenuta i istraga protiv njega. Tačijev slučaj je najgori. Pored trgovine organima, dovodi se u vezu sa švercom narkotika i saradnjom sa albanskom mafijom.

Sociolog Milan Nikolić uveren je da Evropska unija želi da, poučena lošim iskustvom sa Bugarskom i Rumunijom, unese red u zapadni Balkan pre nego što se on priključi evropskoj porodici.

"U Bugarskoj su na vrlo visokim mestima osobe za koje se zna da su, u najmanju ruku, imale veze sa organizovanim kriminalom. Verujem da to neće biti samo kampanja ograničenog trajanja već da će to biti malo duže i ozbiljnije raščišćavanje”, kaže Nikolić.

Prema njegovoj oceni što se zemlja više približava EU, a to se može videti na hrvatskom primeru, kriterijumi su stroži i želi se više uraditi. "Ne zaboravimo Tomislava Merčepa koji je deo toga. On dugo nije bio procesuiran, a zna se za brojne zločine njegove grupe koja je ubila najmanje 30 srpskih civila”, podseća Nikolić.

Prema mišljenju Đorđa Vukadinovića istovremeni odlazak sa političke scene nekoliko balkanskih političara je više splet okolnosti nego organizovana akcija EU. "Pre je reč o nekoliko paralelnih tokova koji su se, više-manje slučajno poklopili u ovom trenutku. Kada je reč o Sanaderu ta priča traje nekoliko godina. O Đukanoviću - takođe. Jedina novina je Tači. Ali on bi trebalo da je najmanje iznenađenje. Građani Srbije navikli su na nepravde i mi smo iznenađeni pa čak i više zatečeni nego oni na zapadu iako to ne bi trebalo da bude slučaj. Navikli smo da se argumenti za zločine prema Srbima zanemaruju”, objašnjava Vukadinović.

Sanader je, kako kaže, više lokalna hrvatska priča, Đukanović je priča o regionalnom kriminalu, a Tačijev slučaj se odnosi na najstrašnije zločine protiv čovečnosti. Zato bi, smatra Vukadinović, bilo nepravedno trpati Tačija u taj paket jer je kada se govori o njemu reč je o najstrašnijem zločinu.

"Evropa svakako želi da ima stabilnije prilike na Balkanu i sigurno je da je orijentacija oslobađanje od kadrova koji su suviše opterećeni prošlošću”, ističe on.

Da li evropska "metla” može da stigne i u srpsko dvorište? Vukadinović i Nikolić su saglasni da ona u Srbiji, pre svega, može da se odnosi na begunce koje je optužio Haški tribunal.

"Priča o ratnim zločinima je ovde stalno aktuelna. A kada je reč o o korupciji mi nemamo tako krupnih riba kao što je Ivo Sanader, imamo mnogo manjih. U Srbiji je korupcija sistemska i endemska. Zato ne verujem da se nešto analogno može desiti i kod nas”, smatra Vukadinović.

Nikolić je uveren da će i neki naši političari koji su učestvovali u prvobitnoj privatizaciji doći na udar jer je dosta toga u ovom procesu u najmanju ruku sumnjivo. "Mnogi tajkuni, takođe, kao i oni političari koji su imali veze sa organizovanim kriminalom. Kampanja je šira i obuhvata i Makedoniju i Albaniju”, smatra Nikolić ocenjujući da Evropa radi dobru stvar pokušavajući da unese što manje kriminogenih elemenata bez obzira na šta se odnose.

O istoj temi oglašavaju se i u Hrvatskoj. Žarko Puhovski, profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, smatra da je Evropa odlučila da zavede red u regionu. S druge strane, Vesna Pusić, predsednica hrvatskog Nacionalnog odbora za praćenje pregovora sa Evropskom unijom, veruje da se evropski zvaničnici ne bi mešali u poslove drugih država na tako direktan i nediplomatski način.

"Evropska unija može biti rezervisanija, ali svakako ne može da izvrši takav pritisak. Ali može sam nacionalni političar, u ovom slučaju Milo Đukanović, da proceni situaciju tako da zaključak bude: otićiću sa mesta premijera. Đukanović je verovatno zaključio da će odstupanjem s premijerske dužnosti olakšati put Crnoj Gori prema evropskim integracijama", zaključak je Vesne Pusić.

Trojac Sanader - Đukanović - Tači najslikovitije je opisao crnogorski nedeljnik "Monitor“ na svojoj naslovnoj strani. Pod naslovom "balkansko spremanje" dao je ilustraciju bivšeg hrvatskog premijera kako tužnog lica sedi na krevetu svoje zatvorske ćelije, a kolege iz Crne Gore i Kosmeta došle su mu u posetu sa boksom crvenog "Marlbora“.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.