Bajden: Uvešćemo teške sankcije Rusiji FOTO

Izvor: B92, 12.Feb.2022, 20:18

Bajden: Uvešćemo teške sankcije Rusiji FOTO

Predsednici SAD i Rusije Džo Bajden i Vladimir Putin razgovarali su danas telefonom o krizi oko Ukrajine, a razgovor je trajao nešto više od sat vremena.

Džozef Bajden je rekao da ako Rusija preduzme dalju invaziju na Ukrajinu da će SAD zajedno sa zaveznicima i partnerima odgovoriti sankcijama Rusiji, i da će to Rusiju mnogo koštati.

"Ako Rusija preduzme dalju invaziju na Ukrajinu, Sjedinjene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Države će zajedno sa svojim saveznicima odlučno odgovoriti i nametnuti brze i teške sankcije Rusiji", rekao je Bajden u razgovoru sa Putinom.

Predsednik Bajden je danas ponovo pozvao predsednika Vladimira Putina da povuče više od 100.000 ruskih vojnika koncentrisanih u blizini ukrajinskih granica i upozorio da će SAD i njeni saveznici „odlučno odgovoriti, što će imati brze i ozbiljne posledice po Moskvu“, ako Rusija izvrši invaziju, navodi se u saopštenju Bele kuće, prenosi Rojters.

Iz američke administracije je saopšteno da poziv nije doveo do suštinske promene i da je nejasno da li će Rusija nastaviti diplomatsku ili vojnu akciju.

Sjedinjene Države žele da sva pitanja rešavaju diplomatijom, ali Vašington ostaje „podjedanko spreman za druge scenarije“, navela je Bela kuća.

Predsednik Bajden je ponovio da će dalja ruska invazija na Ukrajinu proizvesti ljudsku patnju i umanjiti ugled Rusije.

On je takođe poručio da se ova kriza može rešiti diplomatskim putem, u punoj koordinaciji sa savetnicima i partnerima, te da su spremni i na neki drugi scenario.

Bela kuća nije saopštila da li je tokom razgovora bilo reči o incidentu sa američkom podmornicom na Pacifiku. Sjedinjene Države donose zaključke o razvoju situacije na ukrajinsko-ruskoj granici na osnovu sopstvenih podataka, a ne reči ruskih zvaničnika, saopštila je Bela kuća posle razgovora Džozefa Bajdena i Vladimira Putina. Bajden je Putinu rekao i da će u slučaju dalje eskalacije povećati pomoć Kijevu. "Mi se ne baziramo u svojim procenama na tome šta ruski zvaničnici govore javno. Procene gradimo na osnovu onoga što vidimo sopstvenim očima na licu mesta", rekao je visoki zvaničnik Bele kuće. Iz Kremlja još uvek nisu objavljeni detalji razgovora dvojice predsednika.

Pomoćnik predsednika Rusije Vladimira Putina, Jurirj Ušakov, rekao je da je telefonski razgovor Putina i njegovog američkog kolege Džoa Bajdena bio "balansiran i poslovan", ali je istakao da SAD i NATO ponovo nisu razmotrile glavne bezbednosne probleme Rusije.

Ušakov je rekao da je razgovor, koji je trajao nešto više od sata, održan u "atmosferi histerije o navodnoj nameri Rusije da izvrši invaziju na Ukrajinu, koju su izazvali američki zvaničnici", piše Telegraf.rs.

Pritisak oko teme invazije je koordinisan i histerija je dostigla vrhunac - rekao je Ušakov.

Putin je, kaže, još jednom ponovio da predlozi koje su SAD poslale, kao odgovor na zahteve Moskve, nisu uzele u obzir ključne razloge zbog kojih je Rusija zabrinuta.

Najavio je da će Rusija uskoro dati odgovor Americi povodom njene "kontraponude".

Putin je Bajdenu rekao i da zapadne države nisu stavile dovoljno veliki pritisak na Ukrajinu, kojim bi je navele da poštuje sporazume iz Minska.

Putinov pomoćnik Jurij Ušakov je rekao da je Putin tokom telefonskog razgovora pokušao da nauči Bajdena njegovoj verziji istorije, baš kao što je to uradio sa Makronom.

Podsetimo, razgovor predsednika SAD, Džozefa Bajdena i Vladimira Putina je trajao tačno 62 minuta, a Putin je želeo da se telefonski razgovor obavi u ponedeljak, ali je na inicijativu američke strane on zakazan za danas, s obzirom da američke obaveštajne službe imaju informacije o, kako Bela kuća tvrdi, sve brojnijim znacima da bi Rusija mogla uskoro da napadne Ukrajinu.

Putin je ranije danas razgovarao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, a u petak je Bajden održao virtuelni razgovor sa najznačajnijim NATO saveznicima i Evropskom unijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.