BOGDANOVIĆ: SRBI SPREMNI DA PLAĆAJU AKCIZE I PDV

Izvor: Kurir, 04.Sep.2011, 21:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BOGDANOVIĆ: SRBI SPREMNI DA PLAĆAJU AKCIZE I PDV

KOSOVSKA MITROVICA - Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je danas da su Srbi na severu Kosova spremni da plaćaju akcize i porez, ali da taj novac ostane na severu pokrajine i da se njime razvijaju lokalne samouprave.

"Ne možemo dozvoliti da kosovski carinici budu na prelazima na severu Kosova i da prihodi koji se tu budu ubirali idu u budžet takozvane države Kosovo", rekao je Bogdanović novinarima. Bogdanović je istakao da dogovor o carinskim pečatima >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << nikako ne znači da je dogovor postignut i o carini i naplati na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.

"Mi i taj problem želimo da rešimo dijalogom i dogovorom, ali ne na štetu Srba na severu Kosmeta i države Srbije", rekao je Bogdanović. Bogdanović je naveo i da su Srbi spremni da se svim legitimnim sredstvima bore da "kosovska drzava ne zaživi na severu Kosova i Metohije". Bogdanović je ranije danas razgovarao sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom u Pećkoj Patrijaršiji i posetio građane na barikadi u selu Rudare i sastao se sa predsednicima opština sa severa Kosova i načelnikom okruga Radenkom Nedeljkovićem.

"Razgovarao sam generalom Bilerom i rekao mi je da nije imao nameru da hermetički zatvara administrativne i alternative prelaze na severu Kosmeta", rekao je Bogdanovići i dodao da je rezultat dogovora i puštanje saobraćaja za putnička vozila u selu Izvore. Pripadnici američkog i marokanskog kontigenta Kfora danas su oko 13 časova dopremili helikopterima bodljikavu žicu u selu Izvore na putu Banjska - Novi Pazar i potpuno blokirali taj putni pravac.

Pripadnici američkog i portugalskog Kfora, koji su od subote stacionirani na administrativnoj liniji u selu Izvor, danas su oko 16 časova uklonili deo blokade puta Banjska - Novi Pazar i sada mogu da prolaze samo putnički automobili. I dalje je zabranjen prolaz za vozila koja prevoze komercijalnu robu i cisternama sa gorivom. Pripadnici Kfora juče popodne blokirali su jedan od alternativnih putnih pravaca koji s Kosova vodi ka centralnoj Srbije zato što je tuda prolazila cisterna sa gorivom čija je nosivost bila veća od tri i po tone.

Kfor neće dozvoliti kamionima da ulaze sporednim putevima

Kfor je danas saopštio da će nastaviti da na prelazu koji se nalazi u selu Izvori na teritoriji opštine Zvečan onemogućava ulazak kamiona i vozila sa komercijalnom robom. Ulazak komercijalnog saobraćaja na Kosovo preko ovog prelaza je nezakonit i mora biti uskraćen, navodi Kfor pozivajući se na "UNMIK-ovu zakonsku odredbu iz 2001. godine prema kojoj je ovaj prelaz neovlašćen".

Kfor će iz bezbednosnih razloga, kako bi osigurao bezbedno okruženje i pomogao u izvršavanju UNMIK-ovih zakonskih odredbi, nastaviti sa zatvaranjem ovog prelaza za vozila sa komercijalnom robom i kamione. U saopštenju dostavljenom agenciji Tanjug precizira se da je Kfor na ovom prelazu juče sprečio tri kamiona sa cisternama goriva iz Srbije, koji su pokušali da "nelegalno pređu administrativnu liniju razgraničenja na neovlašćenom graničnom prelazu".

Situacija, kako je procenio Kfor, nakon jučerašnjeg okupljanja Srba u ovom selu, danas je mirna.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Jarinje

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.