Azil za pse na imanju PIK Zemun

Izvor: Studio B, 10.Mar.2016, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azil za pse na imanju PIK Zemun

Predstavnici zemunskih udruženja za zaštitu životinja obišli su azil za pse na imanju PIK Zemun. Oni su bili zadovoljni onim što su videli u najvećem prihvatilište za pse u Beogradu.

U udruženjima za zaštitu životinja i u Veterini Beograd konstatuju da neodgovorno vlasništvo stvara problem velikog broja pasa lutalica i apeluju na građane koji žele psa da ih ne kupuju, već da udomljavaju pse iz azila.

Mir i tišinu predgrađa na imanju nekadašnje farme >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << PIK Zemun narušio je dolazak predstavnika zemunskih organizacija za zaštitu životinja koji su želeli da vide u kakvim uslovima psi u azilu žive. Kako kažu, to pokušavaju već godinama, a utisak je da su uglavnom bili zadovoljni. U azilu je inače prilično mirno, kažu u Veterini Beograd, ali dolazak nepoznatih ljudi uznemirava pse, od kojih su neki tu i godinama.

Azil za pse na imanju stare farme PIK "Zemun" najveći je od pet takvih azila koliko ih ima u Beogradu. On prima preko 1.200 odraslih pasa i 40 štenaca. U beogradskim azilima za pse ima oko 3.500 pasa, a procenjuje se da ih na ulicama glavnog grada ima tri puta više.

Psi koji su dovedeni u azil se čipuju, sterilišu i vakcinišu, a u prihvatilištu imaju obezbeđen smeštaj, hranu, češljanja i zdravstvenu negu. Neki od njih na ulici jednostavno ne bi bili u stanju da prežive. A sve to traži mnogo truda i novca, koji bi, da nije neodgovornog vlasništva, mogao biti uložen u druge stvari.

Neodgovorno vlasništvo glavni je uzročnik tako velikog broja napuštenih pasa u Beogradu. Držanje psa u kući zahteva prilično vremena i truda i košta oko 50 evra mesečno, kažu u Veterini. Očigledno, dobrom delu vlasnika sve to brzo dosadi, a zatim pse izbacuju na ulicu. Svi apeluju na one koji zaista žele psa da ga ne kupuju već da udome nekog iz azila.

Najveći uspeh svakog azila je kada uspu da udome psa, a u Beogradu svake nedelje 60-70 pasa iz prihvatilišta nađe nove vlasnike.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.