Avanture srpskog Asteriksa

Izvor: Danas, 04.Jan.2016, 11:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avanture srpskog Asteriksa

Dikan popularni strip junak koji je obeležio detinjstva mnogih generacija dobio je nedavno i svoju drugu knjigu u izdanju Informatike iz Beograda.

"Ideja o Dikanu srpskom Asteriksu koji je bio i maskota Beogradskog maratona, nastala je u najstarijoj kafani u Beogradu "Znak pitanja"", kaže Lazo Sredanović, koji je koji je kroz crtež udahnuo život ovom strip junaku.

Prema rečima urednika izdanja Zorana Stefanovića, reč je o velikom izdavačkom poduhvatu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Danas <<
"Dikan je strip o slobodi. Strip je nastao kao dobronamerna kritika društvenih devijacija tadašnje Jugoslavije", kaže Stefanović dodajući da je kod nas strip najveći izvozni proizvod kao i da je deveta umetnost u svetu sastavni deo indsutrije zabave.

Stripovi u kojima je glavni junak Dikan objavljivan je u "Politikinom zabavniku" 40 godina sa pauzom od 10 godina. Prva epizoda stripa o Dikanu objavljena 18. aprila 1969. godine.

U knjizi Dikan 2 nalaze se epizode objavljivane od 1971. do 1974. godine kao i jedna epizoda iz 1982. godine. Dikan je autentični srpski strip junak nastao kao neka vrsta pandana francuskom Asteriksu.

Strip prati pustolovine, začinjene humorom, dva stara Slovena, Dikana i njegovog vernog pratioca strica Vukoja. Radnja stripa smeštena je u vreme pre velike seobe naroda, uglavnom na Balkanu. Dikan i Vukoje se, tokom avantura, susreću sa mnogobrojnim plemenima, narodima, istorijskim lokalitetima i ličnostima između ostalih i sa čuvenim vizantijskim carem Justinijanom.

Novogodišnja akcija

U Informatici koja je izdavač stripa u toku je novogodišnja akcija po kojoj može da se kupi knjiga Dikan 2 za 2.500 dinara, a na poklon se dobija knjiga iznenađenja. Knjiga je štampana na 240 strana. Akcija traje do 14. januara.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.