Autorima najbolje android aplikacije putovanje u Barselonu

Izvor: Blic, 05.Feb.2013, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Autorima najbolje android aplikacije putovanje u Barselonu

Prezentacijom pobedničkih radova u prostorijama Matematičke gimnazije završen je drugi “mts Android konkurs” za učenike ove škole. Odlukom žirija koji su činili predstavnici Telekoma i Matematičke gimnazije pobednici su Miloš Stanojević i Andrej Ivašković, čija aplikacija “Gone horribly wrong” predstavlja mešavinu puzzle i platformske igrice, sa upornim poštarom Đurom u glavnoj ulozi.

Pobednici su nagrađeni putovanjem u Barselonu i prilikom da prisustvuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kongresu GSMA, najvećem Svetskom kongresu iz oblasti telekomunikacija, dok su drugoplasirani i trećeplasirani učenici dobili na poklon tablet računare i smart mobilne telefone.

- Odrastao uz komputerske igrice. Nakon što sam mnoge prešao više puta, počeo sam da se pitam na koji način funkcionišu i kako se prave. Zato sam, čim sam čuo da je konkurs raspisan, pozvao druga kako bismo zajedno napravili igricu kao aplikaciju za mobilne telefone - priča Miloš Stanojević, jedan od dva člana pobedničkog tima "The Generators".

Miloš Stanojević i Andreja Ivašković pobednici su ovogodišnjeg Telekomovog konkursa

Njegov kolega iz tima, Andrej Ivašković, kaže da je aplikacija proizvod teškog tromesečnog rada.

- Kada smo ušli u proces izrade aplikacije nismo znali gotovo ništa o programiranju. S obzirom da o ovoj temi kod nas nema mnogo literature, morali smo da radimo sve ispočetka, od osnova nadalje - kaže Andrej, koji se posebno zahvaljuje drugovima iz odeljenja, koji su prvi imali priliku da testiraju igricu.

Mladi programeri se slažu se da će im pobednički put u Barselonu predstavljati vredno profesionalno ali i turističko iskustvo.

Drugu nagradu osvojio je tim Untitled Artists, sa aplikacijom "Termalne sonde", koja meri temperaturu na određenoj lokaciji, dok su treće mesto podelili tim Li(n)kovi, sa svojom aplikacijom "Catapults" koji je takođe igrica prilagođena mobilnim telefonima, i tim MNM, čija aplikacija daje mogućnost da se ćirilične SMS poruke šalju u istoj formi kao i latinične, bez trošenja dodatnog prostora.

Marija Bošković, direktorka Sektora za PR kompanije Telekom Srbija, izajvila je da drugi "mts Android konkurs" predstavlja logičan nastavak dugogodišnje saradnje ove kompanije i Matematičke gimnazije.

- Ova saradnja ne ogleda se samo kroz podršku koju dajemo učenicima koji našu zemlju predstavljaju na inostranim takmičenjima, već je i podrška obrazovanju, jer kroz ovaj projekat učenici proširuju svoja znanja o mobilnim komunikacijama - zaključila je Marija Bošković.

Srđan Ognjanović, direktor gimnazije, zadovoljan je učinkom đaka i najavljuje da će konkurs postati tradicionalan.

- Ove godine, za razliku od prošle, imali smo mnogo više prijavljenih projekata, a bili su i kvalitetniji, pa su i stručnjaci iz Telekoma bili impresionirani znanjem učenika - kaže Ognjanović.
Pogledaj vesti o: Android

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ovo su pobednici drugog mt:s Android konkursa

Izvor: Mondo, 05.Feb.2013

Prezentacijom pobedničkih radova u prostorijama Matematičke gimnazije u Beogradu, završen je drugi po redu mt:s Android konkurs za učenike ove škole...Tim povodom predstavnici kompanije Telekom Srbija dodelili su vredne nagrade pobednicima konkursa , a najuspešniji su osvojili nagradno putovanje...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.