Autoputem u Evropu

Izvor: RTS, 30.Jan.2012, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Autoputem u Evropu

Predstavnici Vlade Srbije i Nemačke objavili početak četvrte faze modernizacije toplana u Srbiji. Volfram Mas i Milutin Mrkonjić izgladili neslaganja oko podrške EU.

Nemačka već deceniju pomaže modernizaciju srpskih toplana sa 100 miliona evra kredita i donacija. Četvrta faza, koja obuhvata 18 daljinskih sistema, vredna oko 66 miliona evra, počela je danas.

O tome, ali i priključenju Srbije Evropi, razgovarali su nemački ambasador Volfram Mas i ministar Milutin >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Mrkonjić.

Autoputem Beograd-Subotica najbrže ćemo u Uniju. Za ministra infrastrukture ta investicija je potvrda da želimo u Evropu, jer je, podseća, autoput izgrađen evropskim parama.

Posle nedavne izjave da nije zadovoljan kako se Evropska unija ophodi prema Srbiji, današnji susret je bio prilika da izgladi odnos s nemačkim ambasadorom.

"Molim gospodina Masa da prenese ostalim diplomatama iz Evrope - osećanje tog dana kad nismo dobili kandidaturu bilo je moje lično i nikako ne smatram da nam Evropa ne pomaže", rekao je Mrkonjić.

"Pomenuli ste autoput odavde do Subotice. Skoro da je gotov, ali nedostaje jedan mali deo. Ako mislite o vašem putu ka kandidaturi, zaključci Saveta Evropske unije od 9. decembra kažu tu ste - ali vam još malo nedostaje", rekao je Mas.

"Koliko malo?", upitao je Mrkonjić. "Kao graditelj autoputa vi znate da nećete stati dok ne završite celu deonicu. Šta sprečava Srbiju da napravi poslednji korak i postane kandidat", pitao je Mas?

"Ništa, biće gotovo", odgovorio je Mrkonjić. 

Od 70 odsto finansijske pomoći Evropske unije, koliko je uloženo u srpsku infrastrukturu, gotovo trećina je iz Nemačke.

Osamnaest toplana sada je dobilo 45 miliona evra kredita kod KFW banke, pod najpovoljnim uslovima. Kada se završi četvrta faza, od 57 toplana u zemlji potpuno će biti modernizovane 22.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.