Automobili će vam uskoro čitati misli

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Jun.2015, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Automobili će vam uskoro čitati misli

Savremeni bezbjednosni sistemi su sve više uključeni u proces vožnje, a krajnji cilj su robotizovani automobili bez vozača i saobraćaj bez nesreća i nastradalih.

U međuvremenu, proizvođači automobila razvijaju razne tehnologije koje će pomoći u sprečavanju udesa dok mašine u potpunosti ne zamijene vozače.

Jedna od automobilskih kompanija koja je posljednjih godina predstavila brojne inovacije u oblasti sistema asistencije u vožnji je Jaguar Land Rover (JLR), >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << piše B92..

Najnovija tehnologija na kojoj rade stručnjaci ovog proizvođača uključuje i "čitanje misli" vozača kako bi se otkrili znaci umora ili dekoncentracije tokom vožnje.

Ovaj sistem se trenutno testira na prototipu modela Jaguar XJ i u stanju je da prati moždane talase vozača kako bi procijenio da li je on pospan ili "odsutan" dok upravlja automobilom.

Prateći u kontinuitetu koji od talasa je dominantan, kompjuter otkriva tragove umora, pospanosti ili dekoncentracije.

JLR razvija ovu tehnoogiju na osnovu iskustava do kojih je u svojim istraživanjima došla Američka svemirska agencija (NASA).

NASA je uspjela da razvije sistem pomoću kojeg očitava moždane talase pilota preko njegovih šaka i senzora na upravljaču letjelice. Sličan model je primjenjen na automobil, gdje su senzori smješteni u volan.

"Kada se detektuje moždana aktivnost koja ukazuje na dekoncentraciju ili sanjivost vozača, volan ili pedala za gas će zavibrirati, kako bi ga upozorila i razbudila", objašnjavaju u kompaniji "Jaguar Land Rover".

Drugi sistem na kome radi ovaj proizvođač automobila prati stanje vozača preko otkucaja srca i ritma disanja. Ovi parametri kontrolišu se preko senzora koji se nalaze u sjedištu.

Ako sistem otkrije odstupanja od normale, vozač će takođe biti upozoren zvučnim ili vizuelnim signalom.

JLR razvija i tehnologiju koja treba da skrati vrijeme potrebno da vozač zada neku komandu preko ekrana multimedijalnog sistema, tako što on više neće morati da dotakne displej.

Sistem će prepoznati pokret njegove ruke i predvidjeti koje "dugme" želi da "pritisne", pa će komanda biti izvršena i prije dodira ekrana.

Na kraju, kompanija usavršava specijalnu papučicu za gas koja funkcioniše zajedno sa sistemom za prepoznavanje saobraćajnih znakova.

Ako sistem detektuje da vozač povećava brzinu preko dozvoljene, pedala za gas počinje da pruža veći otpor na pritisak stopala, dajući tako do znanja vozaču da treba da uspori.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.