Austrijanci danas na Kosovu

Izvor: B92, 27.Apr.2012, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrijanci danas na Kosovu

Beč -- Prethodnica austrijskog kontingenta, bataljona operativnih rezervnih snaga, koji treba da pojača Kfor na Kosovu danas je otputovala na Kosovo.

Major Peter Bartu je rekao da su danas na Kosovo otputovali komandant te jedinice i više vojnika koji treba da preuzmu opremu i obave pripreme za dolazak preostalih vojnika.

Austrija će na zahtev komande Kfora do 1. maja rasporediti oko 150 vojnika koji treba, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u periodu pre, za vreme i posle održavanja izbora u Srbiji, da pomognu Kforu u očuvanju mira, stabilnosti i bezbednosti.

Kako je juče u izjavi za austrijsku agenciju APA rekao ministar odbrane Norbert Daraboš, austrijski vojnici iz sastava ORF će ostati na Kosovu najmanje četiri nedelje.

Inače, austrijski vojnici iz sastava ORF već su jednom boravili na Kosovu, od leta do početka aprila, zbog tenzija do kojih je došlo posle akcije specijalnih jedinica kosovske policije ROSU.

Tada je u okršaju na barikadi Jagnjenica povređeno 11 austrijskih vojnika, koji su zbog toga vraćeni u zemlju i naknadno odlikovani.

Na zahtev komandanta Kfora general majora Erharda Drevsa, nakon njegove procene da je došlo do porasta napetosti na Kosovu, biće raspoređeno i 550 nemačkih vojnika.

Komanda Kfora saopštila je juče da je još 70 nemačkih vojnika, pripadnika 2. bataljona Snaga operativne rezervne (ORF) sletelo na Kosovo i da je to druga grupa koja je pristigla, od ukupno 550 nemačkih i 150 austrijskih vojnika, koji će biti raspoređeni na Kosovu do sledećeg ponedeljka.

Drevs će, kako se navodi u saopštenju, doneti odluku o tome kada, gde i kako će ove rezervne snage biti upotrebljene.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.