Australija: Kazna za psovanje

Izvor: Blic, 02.Jun.2011, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Australija: Kazna za psovanje

U australijskoj državi Viktoriji vlasti razmatraju da li da zabrane psovanje u javnosti.

Ako se zakon o zabrani usvoji, Viktorija će postati druga australijska država koja je to učinila, jer je pre nje to učinio Kvinslend. Prema tom zakonu, policajci će moći na licu mesta da kazne prekršioce, koji će morati da plate kaznu i do 240 australijskih dolara.

Državni pravobranilac je objasnio da se radi o zabrani uvredljivog ponašanja.

"Zakon će obezbediti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << policiji da se na licu mesta bori protiv nepodnošljivog ponašanja, umesto da prekršioci idu na sud, na taj način se štedi i vreme i novac”, rekao je pravobranilac.

On je rekao i da se zakon neće odnositi na svaki način psovanja.

"Povremeno promrmljam neku psovku kao što verovatno svi rade. Ali ovaj zakon nije uperen protiv toga. On se odnosi na uvredljivo, ružno ponašanje koje drugima čini život neprijatnim”, izjavio je pravobranilac.

Zakon o novčanom kažnjavanju psovki je u Kvinslendu donet prošlog leta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.