Apel Ministarstvu da rasvetli slučaj NVO

Izvor: RTS, 02.Dec.2014, 00:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apel Ministarstvu da rasvetli slučaj NVO

Mreža organizacija za decu Srbije i Mreža pružalaca usluga socijalne zaštite "Konekta" pozvale su Ministarstvo za rad da rasvetli okolnosti pod kojima su pojedina udruženja dobila sredstva bez ispunjavanja očekivanih kriterijuma.

Organizacije MODS i "Konekta" pozdravile su odluku ministra Aleksandra Vulina da poništi konkurs za nevladine organizacije i na taj način spreči zloupotrebu sredstava namenjenih za podršku korisnicima usluga socijalne zaštite, prenosi Tanjug.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Vulin je juče izjavio da će dva miliona evra, prvobitno namenjenih za konkurs za nevladine organizacije, biti preusmerena u Fond za lečenje retkih bolesti dece, te da će Državna revizorska institucija morati da pregleda svaki papir, pa će reći da li je bilo zloupotreba u davanju NVO i na konkursu.

"Povlačenjem tih sredstava najviše ostaju uskraćeni korisnici usluga, deca, osobe sa invaliditetom i porodice iz najranjivijih grupa, a ne udruženja", navodi se u saopštenju te dve organizacije.

Udruženja navode da su sredstva iz tog konkursa bila namenjena za podršku programima i projektima koji su iz oblasti javnog interesa i imaju za cilj uspostavljanje, razvoj i unapređenje usluga socijalne zaštite, poboljšanje njihovog kvaliteta, zaštitu prava najugroženijih kategorija stanovništva i povećanje kompetencija profesionalaca unutar sistema socijalne zaštite.

Oni od Ministarstva očekuju da, u skladu sa Uredbom o sredstvima za podsticanje programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa od javnog interesa, na transparentan, odgovoran i dosledan način realizuje procedure, procene i selekcije projektnih predloga, javno objavi rezultate i dodeli sredstva za pružanje usluga socijalne zaštite.

"Novac u budžetu je novac svih građana i predstavlja politiku države i nije dobro da se menja ishitrenim odlukama. Preusmeravanje sredstava opredeljnih za ovu namenu u neku drugu budžetsku poziciju nije rešenje koje će doprineti konstruktivnom partnerstvu javnog i civilnog sektora u postizanju najefikasnijih modela podrške korisnicima na osnovu njihovih potreba", ističu MODS i "Kontakta".

Pozivaju Ministarstvo za rad da pokrene odgovornost protiv nadležnih osoba u Ministarstvu za pokušaj zloupotrebe poverenih sredstava i o tome obavesti javnost.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.