Albanski turizam u porastu

Izvor: Southeast European Times, 06.Avg.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanski turizam u porastu

Veliki broj turista došao je ove godine na albansku obalu. Netaknute plaže i dobra hrana su glavne atrakcije.

05/08/2008

Jonilda Koci za Southeast European Times iz Tirane -- 05/08/08

Poslednjih godina sve veći broj stranih turista posećuje Albaniju. Zemlja je postala regionalna turistička destinacija nakon što se oslobodila dugotrajne izolacije iz vremena komunizma, tokom koje je pala u zaborav.

Pored punih plaža Drača i Valone, Albanija >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << nudi i netaknute predele na severnoj i južnoj obali jadranskog i jonskog mora, koje privlače sve veće interesovanje stranih turista.

Statistika iz juna beleži povećanje turističkih poseta Albaniji od 20 odsto, u odnosu na isti period prošle godine. Očekivanja su bila velika za jun i jul, koji su bili vrhunac turističke sezone.

"U Albaniju ove godine dolazi više turista i njihov broj se redovno povećava poslednjih nekoliko godina", rekao je ministar turizma Ilji Pango na konferenciji za novinare.

Posetioci sa Kosova čine veliki deo turista. Njihov broj se povećao za 43 odsto ove godine, navode zvanični izvori. Takođe ima 42 odsto više turista iz Makedonije nego u istom periodu prošle godine.

Oko 90 odsto albanskih turista su Evropljani, od kojih 70 odsto ulazi u zemlju drumovima, što predstavlja veliki izazov. Kvalitet puteva i usluga ostaje suština razvojnog problema.

"Povećanje smeštajnog kapaciteta i povećanje kvaliteta usluga i dalje su glavni izazovi albanskog turizma", rekao je Pango.

Albanski preduzetnici svesni su da njihova infrastruktura ostaje jedan od njihovih najvećih problema. "Sporedni putevi ka plažama i dalje su veoma problematični, mada su troškovi njihove izgradnje ili obnove irelevantni", rekao je Sadik Malaj, šef Albanskog sindikata turističkih operatera.

Bez obzira na to, vlada promoviše tu industriju i saopštila je planove za nova odmarališta. Preduzetnici iz Dubaija i Katara izrazili su interesovanje za finansiranje velike izgradnje u Zalivu Lalzi, rekao je Pango.

Pored toga, francuski lanac Klub Med planira da gradi oko 350 luksuznih vila koje gledaju na Zaliv Kakome, investiranjem 75 miliona evra.

Jedna od najjačih tačaka albanske turističke industrije je lokalna kuhinja, primamljiva mešavina grčkog i turskog uticaja.

Prema Banci Albanije, turistička industrija privukla je 170 miliona evra prihoda u 2007. godini, što ju je učinilo značajnim pokretačem nacionalnog ekonomskog rasta.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.