Akašijeva izjava o Markalama ne utiče na Hag

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Okt.2011, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akašijeva izjava o Markalama ne utiče na Hag

BEOGRAD -

Nekadašnji specijalni izaslanik UN za bivšu Jugoslaviju Jasuši Akaši ocenio je danas u Beogradu da njegova nedavna izjava o tome da je napad na sarajevsku pijacu Markale i dalje nejasan, neće uticati na slučajeve pred haškim Tribunalom.

"Moji izveštaji su dostupni haškom Tribunalu", rekao je Akaši novinarima u Rektoratu Univerziteta u Beogradu pre početka predavanja "U potrazi za mirom: Evropa, Azija i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Japan".

Japanski diplomata je ocenio da je bilo izuzetno teško utvrditi tačno mesto odakle je 5. februara 1994. godine ispaljena granata na pijacu Markale, pošto je ispaljen samo jedan projektil od kojeg je poginulo 68, a ranjeno 144 ljudi.

Akaši je ponovio da je međunarodna stručna komisija, osnovana po njegovom nalogu, utvrdila pod kojim je uglom i sa kojeg rastojanja ispaljena.

"Na toj udaljenosti su se nalazile i snage bosanskih Srba, i snage bosanskih Muslimana", naveo je Akaši.

Akaši je u subotu u Miločeru izjavio da je zločin na Markalama u Sarajevu 1995. godine i dalje "nejasan slučaj" jer je granata od koje su stradali građani mogla da dođe sa obe zaraćene strane.

Za gađanje pijace Markale u centralnom, starom delu Sarajeva, okrivljena je Vojska Republike Srpske koja je opsedala Sarajeva tokom rata u Bosni (1992-95).
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Akaši primećuje opipljiv mir u Beogradu

Izvor: NaDlanu.com, 24.Okt.2011

BEOGRAD, 24. oktobra 2011. (Beta) - U Srbiji postoji "opipljiv osećaj mira", kojeg nije bilo sredinom devedesetih godina prošlog veka, ocenio je u ponedeljak u Beogradu bivši izaslanik UN za bivšu Jugoslaviju Jasuši Akaši... BEOGRAD, 24. oktobra 2011. (Beta) - U Srbiji postoji "opipljiv osećaj mira",...

Nastavak na NaDlanu.com...

Akaši: Nisam navijao za Srbe

Izvor: B92, 25.Okt.2011, 00:45

Beograd -- U Srebrenici su bili naoružani bosanski vojnici, a SAD su stalno tražile da se odobri bombardovanje, kaže Jasuši Akaši, bivši zvaničnik UN za Politiku...Jedini merodavni izveštaj o tome ko su krivci za pogibiju 68 nedužnih civila na pijaci Markale sve vreme je dostupan Haškom tribunalu,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.