Adžić: Problem finansiranje rada u CERN-u, ne članarina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Mar.2013, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Adžić: Problem finansiranje rada u CERN-u, ne članarina

BEOGRAD -

Nijedna država nije izbačena iz CERN-a zbog neplaćanja članarine i problem nije u tome, već u neplaćanju obaveznih delova za učešće srpskih istraživača u najvećim projektima u toj organizaciji, izjavio je danas vođa jednog od timova u CERN-u dr Petar Adžić.

"Tu preti opasnost da se naše aktivnosti ugase, na šta sam upozoravao godinama, ali se nije reagovalo", rekao je Tanjugu dr Adžić, koji je i profesor Fizičkog fakulteta u Beogradu i predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Komisije za saradnju sa CERN-om (Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja).

"Pokušaćemo da to nekako premostimo u saradnji s Ministarstvom, ali ukoliko se brzo ne reaguje, posledice mogu biti katastrofalne", kazao je on.

Pojedini mediji su preneli da Srbija, iako je u januaru 2012. postala pridruženi član CERN-a, do danas nije platila članarinu koja za godinu dana iznosi milion švajcarskih franaka.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović rekao je juče da neće biti dovedeno u pitanje učešće Srbije u CERN-u, iako nismo platili članarinu za prošlu godinu i da će novac, mada ga u budžetu nema dovoljno, biti obezbeđen.

Iz Ministarstva nauke poručuju da je uplaćeno više od polovine i da će izmiriti i ostala dugovanja, a mediji pišu da je veliki problem i što 25 srpskih naučnika koji rade u CERN-u od države ne dobijaju sredstva za putovanja, smeštaj, niti za troškove eksperimenata.

Prema rečima dr Adžića, timovi srpskih istraživača u CERN-u, među kojima ima i mnogo mladih ljudi, preuzeli su velike istraživačke obaveze.

"Tamo u CERN-u ne pitaju da li imamo mogućnosti da te obaveze ispunimo ili ne, a ako ih ne ispunimo, preuzeće ih neko drugi", istakao je dr Adžić, dodavši da je 20. godišnje kontinuirano angažovanje srpskih naučnika u toj organizaciji sada zaista dovedeno u opasnost.

On upozorava da će se, ukoliko se brzo ne reaguje, srpski istraživački timovi suočiti sa problemima kakve nijedna druga grupa u CERN-u nije imala i to, naglasio je, u godini kada se Srbija vratila u tu organizaciju.

"Dok nismo bili članovi CERN-a, imali smo manje problema, jer smo koristili CERN-ove i druge strane fondove da bismo mogli kako-tako da pokrijemo minimalne aktivnosti, a ulaskom Srbije u CERN mi smo te fondove izgubili, jer se pretpostavlja da država čiji istraživači učestvuju u projektima treba da preuzme te obaveze, ali se to, nažalost, nije desilo", kazao je dr Adžić.

On veruje, kako je rekao, da će problem plaćanja članarine biti rešen i da CERN neće biti radikalan, istakavši da to uopšte nije problem, već da ključni problem ostaje finansiranje troškova rada srpskih istraživača u toj uglednoj organizaciji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Adžić: Članarina u CERN-u je najmanji problem

Izvor: Mondo, 01.Mar.2013

Ugroženo je dvodecenijsko kontinuirano angažovanje srpskih naučnika jer država nema para da plaća njihov rad koji bi joj mogao mnogo vredeti...Nijedna država nije izbačena iz CERN-a zbog neplaćanja članarine i problem nije u tome, već u neplaćanju obaveznih delova za učešće srpskih istraživača...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.