Administracija i stanogradnja: Dulićeva objava rata korupciji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Sep.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Administracija i stanogradnja: Dulićeva objava rata korupciji

BEOGRAD - Ministar životne sredine i prostornog planiranja Srbije Oliver Dulić izjavio je da postoji jaka politička volja da se otvori pitanje korupcije administracije u oblasti stanogradnje.

"Jedan od najvećih problema u stanogradnji i prometu nekretnina je hronična korupcija u lokalnim administracijama koje se ponašaju kao da su večne", rekao je Dulić u intervjuu za najnoviji beogradski nedeljnik "Vreme".

Prvo da dobro razmisle >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

On je naglasio da bi se istraživanjem svakog pojedinačnog slučaja prevare došlo do ljudi koji rade u administraciji, zbog čega borba protiv korupcije u stanogrdanji ne može biti uspešna bez saradnje sa lokalnim samoupravama. "Možda se neće desiti da baš svaki od činovnika koji je kršio zakon bude izveden pred lice pravde, ali sam siguran da će se akcijama koje će se sprovoditi postići preventivna mera koja će sve one koji su živeli od tih nečasnih prihoda naterati da dobro razmisle da li će to raditi u budućnosti", rekao je ministar.

Kriminalom u urbanizmu i građevini, prema Dulićevim rečima, treba da se bave druge službe, a zadatak njegovog ministartsva je "uređenje sistema za funkcionisanje u budućnosti".

Bela knjiga - prvi korak

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja će, kako je najavio, objaviti Belu knjigu u kojoj će biti spisak investitora i građevinskih firmi koji su prevarili kupce stanova.

To će, prema rečima Dulića, biti privremena mera dok se ne usvoje izmene Zakona o planiranju i izgradnji, kojim će se precizirati izdavanje licenci građevinskim firmama i uvesti sud časti koji će tumačiti sporne slučajeve.

Dulić je preporučio kupcima stanova da paze od koga kupuju i da ne odlučuju na osnovu nerealno niske cene, već da provere dokumentaciju o gradnju i uknjiženju stana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.