Abas preti prekidom saradnje

Izvor: B92, 22.Feb.2015, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Abas preti prekidom saradnje

Palestinski predsednik Mahmud Abas zapretio je da će prekinuti bezbednosnu saradnju s Izraelom

Abas je zapretio prekidom saradnje, ako i dalje bude zadržavao milione dolara od poreza koje ubira u ime Palestinaca, rekao je danas palestinski zvaničnik Nabil Šat.

On je dodao da je Abas upozorio evropske lidere tokom posete Evropi prošle nedelje da će palestinski zvaničnici diskutovati o tome sledeće nedelje na sastanku Centralnog palestinskog saveta.

"Rekli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smo medjunarodnoj zajednici da nećemo biti u stanju da nastavimo bezbednosnu koordinaciju i da Palestinska uprava neće biti u mogućnosti da nastavi da funkcioniše, ako Izrael nastavi da krade naš novac", rekao je Šat.

Izrael nije transferisao novac od poreza otkako su se Palestinci učlanili u januaru u Medjunarodni krivični sud. Šat je precizirao da je ta zemlja zadržala oko 140 miliona dolara mesečno u poslednja dva meseca.

Prihodi od poreza čine oko 70 procenata palestinskog budžeta. Palestinska vlada morala je da uzme zajam od banaka zbog izraelskog poteza i u poslednja dva meseca je samo delimično isplatila zarade zaposlenima u javnim službama.

Palestinski zvaničnici su rekli da su arapske zemlje, SAD i EU savetovale Palestincima da ne prekidaju bezbednosnu saradnju do izraelskih izbora, zakazanih za 17. mart, u očekivanju da Izrael transferiše novac nakon toga. Medjutim palestinski zvaničnici se brinu da će Izrael nastaviti da primenjuje tu kaznenu meru i u aprilu, kada će Palestinci postati zvaničan član MKS-a.

Državni sekretar SAD Džon Keri rekao je u subotu da se njegova zemlja pribojava da bi bez novca Palestinska uprava mogla da propadne, što će imati ozbljne bezbednosne posledice i za Palestince i za Izraelce.

Oni saradjuju prilikom hapšenja i u drugim bezbednosnim stvarima na Zapadnoj obali. Palestinsko rukovdstvo je pod pritiskom da prekione takvu saradnju ali ipak okleva. Izrael je i ranije obustavljao transfer novca od poreza i tada su Palestinci pretili da će okončati bezbednosnu saradnju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Abas preti prekidom bezbednosne saradnje

Izvor: Blic, 23.Feb.2015, 01:49

Palestinski predsednik Mahmud Abas zapretio je da će prekinuti bezbednosnu saradnju s Izraelom, ako i dalje bude zadržavao milione dolara od poreza koje ubira u ime Palestinaca, rekao je u nedelju palestinski zvaničnik Nabil Šat...On je dodao da je Abas upozorio evropske lidere tokom posete Evropi...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.