ASNS: Katastrofalno stanje u zdravstvu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jul.2012, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ASNS: Katastrofalno stanje u zdravstvu

BEOGRAD -

Predstavnici Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) zdravstva poručili su danas da od nove vlade očekuju da ozbiljno pristupi problemu zdravstva, koje je, kako su upozorili u katastrofalnom stanju i da će od novog ministra zdravlja zahtevati da obustavi Uredbu o kapitaciji, po kojoj bi se plate u zdravstvu obračunavale po učinku.

Situacija u zdravstvu je toliko loša, da ne znamo odakle bi novi ministar počeo da rešava nagomilane probleme, istakli >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su predstavnici ASNS na konferenciji za novinare.

Očekujemo da se Uredba, čija primena je trebalo da počne 1. jula, pa je odložena za oktobar, ukine, jer nije valjana, izjavio je predsednik Saveta za primarnu zdravstvenu zaštitu ASNS Miodrag Jakovljević.

On smatra da razgovor o zaradama u javnom sektoru treba da se odnosi na sve državne organe, a ne da zdravstvo bude korektivni element socijalne sigurnosti u zemlji.

On je izjavio da su se ujedinili svi sindikati radnika u zdravstvu i da su pred 1. jul i početak primene Uredbe zapretili da će stupiti u generalni štrajk i da ju je Ministarstvo odložilo za 1. oktobar.

Tehnička vlada je sad vruć krompir prebacila sledećoj vladi, naveo je Jakovljević.

On je ocenio da sa Uredbom, kojom će biti zagarantovano 90 odsto plate u zdravstvu, a 10 odsto bi se obračunavalo po učinku, neće biti moguće zaraditi platu.

Sindikalci su upozorili da se lekarska profesija degradira, time što joj se iz Fonda zdravstvenog osiguranja zabranjuje da prepisuje na recept čak i osnovne lekove za prevenciju mnogih bolesti, na štetu pacijenata.

Predsednik Granskog sindikata zdravstvene i socijalne zaštitite ASNS Slobodan Đurić je rekao da se građani zavaravaju da imaju besplatnu zdravstvenu zaštitu.

On je zatražio da se preispitaju nenamenska trošenja u zdravstvu.

"Prema planu kapitacije, kako je zamišljena, sve što lekar uradi su negativni poeni, jer donosi troškove. Lekar je dobar samo ako ne prepisuje lekove,ili prepisuje jeftine lekove i ne šalje pacijenta na dopunska ispitivanja", zaključio je Đurić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.