Вучевић: Циљ да до 2027. просечна плата буде 1.400 евра, а пензија 650 евра

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Jan.2024, 11:05

Вучевић: Циљ да до 2027. просечна плата буде 1.400 евра, а пензија 650 евра

Министар одбране и председник Српске напредне странке Милош Вучевић изјавио је да је циљ да до 2027. године у Србији просечна плата буде 1.400 евра, а просечна пензија 650 евра. Фото: Танјуг/Раде Прелић „Оно што смо ми кандидовали као листа ‘Александар Вучић – Србија не сме да стане’ >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је да до краја 2027. године просечна зарада у Србији буде 1.400 евра, а минимална зарада 650 евра, као и да просечна пензија буде 650 евра. То је оно чему стремимо. То значи да ће опет Београд и Нови Сад одскочити, али морамо да водимо рачуна о свим деловима наше државе. Није добро да два или три града значајно одскоче, та разлика не сме да буде велика, јер може да прави демографске, свеукупно друштвене, па и безбедносне проблеме. Задатак Владе Републике Србије је да покушава да води избалансирану политику“, рекао је Вучевић за Радио-телевизију Војводине.
Додао је да ће плата свим запосленима у јавном сектору бити повећана за 10 одсто, као и да је од 1. јануара повећан и минималац, који ће износити до 50.000 динара месечно, у зависности од броја радних сати. „Посебно су значајна повећања за наше најстарије суграђане, јер ми смо се махом у претходном периоду фокусирали на раст плата, отварање нових радних места, привлачење директних страних инвестиција, јачање свеукупног привредног амбијента. То је задатак ове, али пре свега и будуће владе.
Пензије морају да прате плате, тј. да расту у складу са економијом и растом плата, јер су пензионери суштински поднели највећи терет тешких реформи и тешких непопуларних мера, пре свега говорим о мерама из 2014. године, тако да имамо двоструко повећање пензија у последња три месеца у последњем кварталу 2023. године и сада на почетку 2024. године“, навео је Вучевић.
На питање о изјави председника Србије Александра Вучића да ће Влада Србије бити формирана до фебруара, Вучевић је рекао да верује да би у фебруару могла да буде конституисана Скупштина Србије. „Да не лицитирамо, најбоље да сачекамо да РИК званично прогласи изборне резултате. Ми смо имали понављање и 30. децембра прошле године и 2. јануара ове године на неколико места, и сада теку рокови везани за та понављања. Када све процедуре буду уважене тећи ће рок од 30. дана за конституисање Народне скупштине, тј. од дана када РИК званично прогласи изборне резултате. Наша листа, односно наша странка ће на консултацијама са председником Републике тражити мандат за састав владе, то је природно због односа снага у парламенту, то јест због поверења грађана“, истакао је Вучевић.
Говорећи о коалицијама, он је рекао да је СНС у претходних 11 година увек тежила да буде носилац „инклузивне политике“, да укључи и друге странке, „не бавећи се простом математиком и збиром неких бројева посланика и мандата“, него да види да ли постоји договор око кључних и најважнијих крупних политичких тема.
„Мислим да би период пред нама могао да нас води у једну владу ширег коалиционог капацитета, свакако у први позив ће бити укључен Савез војвођанских Мађара“, додао је Вучевић.
Он је истакао да је листа окупљена око СНС надстраначка, као и да постоје кандидати који нису чланови ни једне странке и они који нису истог идеолошког профила, али имају заједнички именитељ са носиоцем листе или политиком коју су кандидовали у кампањи. „Свакако, ту је Савез војвођанских Мађара на државном и покрајинском нивоу. Мислим да ћемо позвати и бошњачке странке да разговарамо око коалиције, као и са Социјалистичком партијом Србије, односно њиховом коалицијом. Да ли ће још неко добити позив, то је сад на главном одбору и председништву СНС-а“, рекао је Вучевић.
Говорећи о ситуацији на Косову и Метохији, Вучевић је изјавио да то што је дозвољено становницима КиМ да путују кроз Србију користећи регистарске таблице које су издале приштинске власти не значи признање тзв. косовске независности.
„Ми свуда стављамо напомену да пуштање некога на територију централне Србије са тим регистарским ознакама не значи признање косовске независности. Никада нећемо признати независност Косова и Метохије и никада се нећемо сагласити да то што Приштина зове Република Косово постане чланица Уједињених нација“, поручио је Вучевић.
Додао је да ће Србија бити изложена великим притистима, као и да су велике западне земље „спонзори те тзв. независности Косова“. „Ми се максимално боримо да број држава које су признале тзв. Косово смањимо, 27 држава (28. је упитна) су отпризнале тзв. Косово, неколико пута смо се одбранили да тзв. Косово не уђе у Интерпол, да не уђе у Унеско, да не потпишу ни један документ којим би угрозили територијални интегритет наше државе и врло је тешка ситуација. Не треба да збуњује грађане то што се ми сагласимо око неких ствари да би стратешки сачували државу. То не значи капитулацију, то не значи одустајање од кључних државних, националних и народних интереса, то значи мало мудрости у политици и не изазивања увек зле судбине. Није ово време за јефтине пароле и олако изречене изреке због којих би држава или грађани могли да плате високу цену. Врло је захтевно да сачувамо Србе на КиМ, а имамо ограничен суверенитет, немамо ни полицију ни војску на КиМ, немамо све инструменте које би држава требала да има на својој територији, и имамо огромне муке да сачувамо наш народ на КиМ, а да не угрозимо остале грађане Србије“, рекао је Вучевић.
Bez snega na glavnim putnim pravcima, oprezno zbog poledice i magle

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Вучевић: Циљ да до 2027. просечна плата буде 1.400 евра, а пензија 650 евра се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.