Izvor: B92, 15.Apr.2010, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hotel u kome gosti proizvode struju

Jedan danski hotel pokrenuo je zanimljivu inicijativu i nada se da će je uskoro prihvatiti i ugostiteljski objekti u drugim zemljama.

Hotel Krone plaza u Kopenhagenu, smešten na pola puta izmedju danske prestonice i najvećeg skandinavskog aerodroma, postavio je dva trenažna bicikla spojena sa generatorima.

Izvor: Tanjug


Dok borave u hotelu, gosti imaju jedinstvenu priliku da okretanjem pedala na biciklima sami proizvode struju i tako obezbede besplatan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obrok.

"Svako ko bude u stanju da za hotel proizvede 10 vati struje na sat ili više dobiće besplatno jedan lokalni specijalitet kao nagradu, ne samo za održavanje kondiciju, već za smanjenje zagadjenja i štednju struje i novca", kazala je Frederike Tomergard, predstavnica hotela, prenosi agencija Rojters.

Vrednost obroka - jednog sa glavnog menija hotelskog restorana ili bara, iznosi oko 240 danskih kruna (44 dolara), napomenula je ona.

Predvidjeno je da ova inicijativa traje godinu dana radi testiranja. Ukoliko zaživi, električni bicikli će biti postavljeni i u drugim hotelima lanca Interkontinental kojem Krone plaza pripada.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.