Beograd pun stranaca, a najviše ih ima iz...

Izvor: Mondo, 24.Jul.2016, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd pun stranaca, a najviše ih ima iz...

... ne, ne iz Slovenije, ako je to prvo što ste pomislili.

Beograd je iz godine u godinu sve poželjnija destinacija za turiste iz sveta i regiona - prošle godine posetilo ga je 782.635 turista, koji su ostvarili više od 1,5 miliona noćenja.

"Povećava se broj i menja struktura gostiju. Uspeli smo da nađemo balans, da ne bude samo grad za mlade turiste", navodi za Srnu koordinator Službe za odnose sa javnošću Turističke organizacije Beograda Vesna Nađ.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
Turiste u Beograd privlače kulturne, zabavne i sportske manifestacije, a sve više dolaze i rečnim kruzerima, i to su najviše turisti stariji od 60 godina. Razvija se i poslovni turizam, a ima i ljudi srednje generacije kojima je razlog dolaska u Beograd kulturni turizam.

Najposećenija tura

Skoro najposećeniji program već godinama je obilazak dvorskog kompleksa na Dedinju, jedine kraljevske dinastije sa prostora bivše SFRJ - Karađorđevića, a organizuje se subotom i nedeljom u dva termina, osim za Uskrs, pri čemu dvočasovna tura, sa licenciranim vodičima košta 450 dinara.

Od prošle godine najbrojniji su turisti iz Turske - ove godine u Beograd ih je došlo već 42.500, što je u odnosu na 2015. godinu za 50 odsto više. Interesovanju Turaka znatno je doprinelo uspostavljanje svakodnevne direktne avionske linije srpske nacionalne kompanije "Er Srbija" između Beograda i Istanbula.

Iza Turaka slede Hrvati, pa Bugari, kojih je 38 odsto više ove godine, na četvrtom mestu su turisti iz BiH, kojih je više za 28 odsto, dok su na petom mestu Grci, a na šestom Nemci, koji zajedno sa Amerikancima i Skandinavcima čine i najveći broj od 69.000 turista koji su došli rečnim kruzerima.

Organizovano razgledanje grada je, prema rečima Vesne Nađ, veoma napredovalo, i dok je pre desetak godina u ponudi bilo desetak tura, sada je ih je više od 25.

Pogledajte u foto galeriju kako izgleda zalazak Sunca u Beogradu:

Beograd možete razgledati iz helikoptera ili balona, možete ga gledati i ispod zemlje i sa reke ili iz otvorenog turističkog autobusa, a na raspolaganju su i klasična razgledanje grada u šetnji, razgledanje iz tramvaja, biciklom.

Među programima za razgledanje je i zanimljiva tura "Beograd ispod Beograda" - obilazak pećina, laguma, zazidanih reka, tunela, bunkera i drugih podzemnih prostora izgrađenih u prošlosti, koja se organizuje sredom, subotom i neđeljom.

Grad se može razgledati i iz otvorenog autobusa sa polascima ispred Skupštine grada Beograda, a turisti su u prilici da putem audio-vodiča na osam svetskih jezika saznaju zanimljive informacije o srpskoj prestonici i njenoj bogatoj istoriji, a organizovani su i odlasci do Avale, koji uključuju i posetu Tornju.

Foto: MONDO/Goran Sivački Besplatna aplikacija "Beograd priča" korisnicima pomaže pri razledanju 30 gradskih lokacija.

Sve informacije o razgledanjima i turističkoj ponudi Beograda, kao i karte za sva razgledanja mogu se nabaviti u Turističko informativnom centru u Knez Mihailovoj ulici broj 5, koji radi svih sedam dana u nedelji. Tu svako može saznati gde se šta dešava u Beogradu, gde može da se prenoći i jede.

Turistima u Beogradu danas je na raspolaganju 2.000 restorana svih vrsta: vegetarijanskih, ribljih, suši barova, kineskih restorana, italijanskih i restorana drugih nacionalnih kuhinja i naravno, restorana koji nude srpsku kuhinju.

Foto: MONDO/Predrag Vujić

Širok je izbor i kada je u pitanju i smeštaj, jer u Beogradu postoji 91 hotel, od kojih je najviše hotela sa četiri zvezdice, dok sa pet zvezdica ima tri hotela.

U gradu ima i oko 100 hostela, a u novije vreme turistima se u najam nude i privatne sobe, apartmani i kuće. Cene noćenja u hostelima, u kojima su najčešće sobe sa po četiri, šest ili osam ležajeva je, kako navodi Vesna Nađ, u proseku od 15 do 25 evra.

Šta vi najviše volite u Beogradu? Pišite nam u komentarima... Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.