Žunkeras: Zatvor cena slobode Katalonije

Izvor: RTS, 03.Nov.2017, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žunkeras: Zatvor cena slobode Katalonije

Bivši potpredsednik katalonske vlade Oriol Žunkeras izjavio je da smatra da je to što je "iza rešetaka" – cena koju mora da plati za slobodu Katalonije od Španije.
Žunkeras je u pismu objavljenom u proseparatističkom katalonskom listu Ara rekao da su on i ostali uhapšeni bivši članovi katalonske vlade i očekivali da će završiti u zatvoru, prenosi AP.

Kako je rekao, Žunkeras >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se složio sa bivšim katalonskim ministrom za spoljne poslove Raulom Romevim da "ako je cena za slobodu zatvor, platiće tu cenu".
Žunkeras je opisao nastojanja Španije da spreči proglašenje nezavisnosti od strane katalonskog regionalnog parlamenta, pokušajem da se "oni bace na kolena". 
Istovremeno, pozvao je proseparatističke partije da odvojeno učestvuju na predstojećim regionalnim izborima, zakazanim za 21. decembar, što bi značilo da Republikanska levičarska stranka ne bi očuvala koaliciju sa desničarskom strankom Demokratski deo Katalonije.
Žunkeras, koji je u katalonskoj vladi bio ministar za ekonomske poslove, dosta je kritikovan jer nije predvideo odlazak kompanija iz Katalonije nakon referenduma održanog 1. oktobra.
Ocenio je da su te kompanije prebacile sedišta u druge delove Španije zbog pritiska španske Vlade, što nisu podržali biznismeni.
Ranije danas zvaničnik španskog suda saopštio je da je bivši katalonski ministar Santi Vilja položio kauciju od 50.000 evra, nakon čega je sudija naložio njegovo puštanje iz pritvora.

Smenjenom katalonskom ministru sudija Karmen Lamela oduzela je pasoš uz naredbu da se javlja sudu svake dve nedelje, jer je još pod istragom, prenosi AP.
Vilja, koji je proveo noć u zatvoru, jedini je bivši član katalonske vlade kome je određena kaucija, a kako se navodi, očekuje se da se Vilja uskoro nađe na slobodi.
Preostalim bivšim zvaničnicima katalonske vlade odbijena je kaucija, a u sklopu istrage o pokušaju regionalnih vlasti da otcepe tu pokrajinu od Španije.
Vilja, bivši ministar za poslovanje, dao je otkaz 26. oktobra, dan pre nego što je katalonski parlament izglasao nezavisnost.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.