Vulkan stao, avioni poleteli

Izvor: Studio B, 25.Maj.2011, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulkan stao, avioni poleteli

Erupcija vulkana Grimsvetn na Islandu, usled koje je došlo do problema u aviosaobraćaju nad Evropom, je okončana, tvrde zvaničnici Velike Britanije.Vazdušni prostor nad Nemačkom, ponovo je otvoren.

Vulkan Grimsvetn trenutno izbacuje samo dim i zabrinutost zbog pepela se smanjuje, preneo je Rojters.

Još jutros je Institut za meteorologiju u Rejkjaviku saopštio da Grimsvetn izbacuje jasno manje pepela u atmosferu, te da predstoji kraj erupcije.

Seizmolog >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Instituta Vodart Svenson je istakao da su aktivnosti vulkana opale tokom noći, kao i prethodnog dana. Dok su dim i pepeo iz vulkana u početku dostizali visinu od 20 kilometara, danas je smanjena na tri do pet kilometara.

Nakon višečasovne obustave letova aerodrom u Bremenu je ponovo počeo sa radom, dok će otvaranje aerodroma u Hamburgu uslediti u 12 časova.

Aerodrom u Berlinu, koji je zatvoren od 11 ccasova, prema procenama, biće ponovo otvoren za sletanje i poletanje aviona u 14 sati.

Vazdušni prostor nad Austrijom nije pogođen oblakom pepela vulkana Grimsvetn i prema procenama kontrole leta "Austro kontrol" ostaće poštedjen mera zatvaranja.

"Oblak pepela, kako sada stvari stoje, neće uticati na avio-saobraćaj u Austriji danas niti sutra", rekao je portparol "Austro kontrol" Markus Pohanka austrijskoj novinskoj agenciji APA.

Prema glavnom meteorologu "Austro kontrol" Mihaelu Ablajdingeru u noći između srede i četvrtaka manja koncentracija čestica mogla bi dospeti do severoistočne granice Austrije, ali to neće imati uticaj na avio-saobraćaj.

"Austro kontrol" očekuje da će se stanje oko oblaka pepela nad Evropom do poslepodneva poboljšati, te da do večeri više neće biti takozvane "crvene zone" zabrane leta nad Evropom.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.