VAMPIRI NAPADAJU AMERIKU!

Izvor: Kurir, 13.Avg.2011, 08:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VAMPIRI NAPADAJU AMERIKU!

VAŠINGTON - Vampiri su među njima! Devetnaestogodišnji mladić postao je u četvrtak prva osoba u SAD koja je umrla od besnila koje je preneo vampirski slepi miš.

VAŠINGTON - Vampiri su među njima!

Devetnaestogodišnji mladić postao je u četvrtak prva osoba u SAD koja je umrla od besnila koje je preneo vampirski slepi miš.

Mladića, inače Meksikanca, šišmiš je ujeo u njegovom rodnom Mičoakanu, a posledice je počeo da oseća na plantaži u Luizijani, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << gde je preko leta trebalo da bere šećernu trsku.

Nesrećnik je na polju radio samo jedan dan, pre nego što se lekaru požalio na zdravstvene probleme: zamor, bol u ramenu, obamrlost leve ruke i spušten kapak na levom oku. Ubrzo je dobio i temperaturu od 38,5 stepeni Celzijusa. U sledećih nekoliko dana temperatura mu je pala ispod normale, srce je počelo da radi sporije, zenice su mu bile raširene, a mozak otekao. Uskoro je pao u krevet, i dijagnostikovano mu je besnilo.

Po savetu lekara, njegova porodica se pre nekoliko dana složila da dečaka skinu sa aparata za održavanje života.

- Ovo je prvi slučaj u SAD da neko umre od besnila koje je preneo vampir - saopšteno je iz Centra za kontrolu bolesti SAD.

Virus besnila koji prenose slepi miševi neuobičajeno je agresivan i ima period inkubacije od samo 15 dana, u odnosu na 85 dana, koliko je period inkubacije običnog virusa, koji se javlja u SAD.

Ono što najviše brine naučnike su klimatske promene, koje već godinama teraju ove slepe miševe na sever. Uskoro bi, tvrde oni, trebalo očekivati da preplave južni deo Sjedinjenih Američkih Država.

Ovo je vampir ubica!

Ne brinite, nema ih u Srbiji! Ali, za svaki slučaj, evo njihovih karakteristika.

Vampirski slepi miš (Desmodus rotundus) hrani se krvlju životinja, obično velikih sisara, pa i čoveka. Imaju kratku, kupastu njušku ispod koje vire izraženi očnjaci. Na vrhu njuške imaju termoreceptore, kojima otkrivaju gde je koža žrtve najtanja.

Jedini su slepi miševi koji mogu da trče (do 10 km/h). Žive u velikim kolonijama, na mračnim mestima kao što su pećine, šuplje staro drveće i stare zgrade. Ima ih u Južnoj i Centralnoj Americi, a približavaju se i SAD. Jedina su vrsta slepih miševa koja usvaja mladunce roditelja koji su nastradali. Bez hrane mogu da izdrže samo dva dana, a prosečan vampir za dva obroka može da popije krvi koliko je sam težak!

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.