UHAPŠEN BRAT SVRGNUTOG BAKIJEVA

Izvor: Kurir, 22.Jul.2010, 19:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UHAPŠEN BRAT SVRGNUTOG BAKIJEVA

ALMATI - Brat svrgnutog kirgistanskog predsednika Kurmanbeka Bakijeva, Akhmat, uhapšen je pod sumnjom da je umešan u nasilne nemire na jugu zemlje u kojima

ALMATI - Brat svrgnutog kirgistanskog predsednika Kurmanbeka Bakijeva, Akhmat, uhapšen je pod sumnjom da je umešan u nasilne nemire na jugu zemlje u kojima je bilo najmanje 300 žrtava, saopšteno je iz privremene kirgistanske vlade.

Akhmat Bakijev je uhapšen sinoć u 22 sata po lokalnom vremenu, u specijalnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << operaciji kirgiskih snaga u južnom gradu Džalalabadu, a biće prebačen u Biškek, preneo je izveštač agencije Rojters iz najvećeg kazahstanskog pograničnog grada Almatija.

"Tokom prvog saslušanja Bakijev je počeo da priznaje svoju umešanost u nedavnim masovnim nemirima na jugu republike", navodi se u saopštenju privremene vlade, koje, kako navodi britanska agencija, ne može da bude provereno iz nekog drugog izvora.

Sredinom juna u neredima na jugu Kirgistana, poginulo je više od 300 ljudi, a više od hiljadu je ranjeno u sukobima između Uzbeka i Kirgiza u gradovima Oš i Džalalabad na jugu zemlje, glavnim uporištima svrgnutog predsednika Bakijeva koji se nalazi u egzilu u Belorusiji.

Predsednica Privremene vlade narodnog poverenja Roza Otunbajeva je, za haos na jugu zemlje, okrivila pristalice Bakijeva koji žele da spreče referendum o ustavnim promenama koji bi trebalo da dovedu do parlamentarne demokratije u Kirgistanu. Parlamentarni izbori su predviđeni u oktobru.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.