Turska ne da iračkog potpredsednika

Izvor: B92, 11.Sep.2012, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska ne da iračkog potpredsednika

Ankara -- Turska neće izručiti odbeglog bivšeg iračkog potpredsednika Tareka el Hašemija, osuđenog na smrtnu kaznu u Bagdadu, izjavio turski premijer Tajip Erdogan.

Erdogan je istakao da Hašemi može da ostane u Turskoj koliko god želi, prenela je agencija Rojters.

"Reći ću to vrlo jasno. Bićemo domaćini Hašemiju koliko god on to želi i nećemo ga izručiti", rekao je Erdogan novinarima u Ankari.

Irački sud je pre dva dana osudio Hašemija na smrtnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kaznu vešanjem, utvrdivši da je kriv zbog organizovanja "odreda smrti" Abdul-Sattar al-Birkdar. Hašemi, koji je sunita, pobegao je iz zemlje ranije ove godine pošto su vlasti zatražile njegovo hapšenje. Optužbe i sudski proces protiv njega izazvali su političku krizu u zemlji u kojoj vlast dele političke stranke sunita, šiita i Kurda. Hašemi je optužio šiitskog premijera Nurija al-Malikija da predvodi političku hajku protiv rivala sunita, a vlada je saopštila da se radi samo o sudskom slučaju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Erdogan: Turska neće izručiti Hašimija

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Sep.2012

Turska neće izručiti odbeglog bivšeg iračkog potpredsednika Tareka el Hašemija, osuđenog na smrtnu kaznu u Bagdadu, izjavio turski premijer Tajip Erdogan. Erdogan je istakao da Hašemi može da ostane u Turskoj koliko god želi, prenijela je agencija Rojters. "Reći ću to vrlo jasno. Bićemo...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Turska neće izručiti iračkog potpredsednika

Izvor: NaDlanu.com, 11.Sep.2012

ANKARA, 11. septembra 2012. (Beta-AFP) - Turska neće izručiti iračkog potpredsednika Tareka el-Hašemija, koji se nalazi u Turskoj a u Iraku je osudjen na smrt, izjavio je u utorak turski premijer Redžep Tajip Erdogan... ANKARA, 11. septembra 2012. (Beta-AFP) - Turska neće izručiti iračkog potpredsednika...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.