Tramp u sukobu sa Tviterom

Izvor: Deutsche Welle, 29.Maj.2020, 13:28

Tramp u sukobu sa Tviterom

Društvena mreža Tviter je, ispod dve poruke Donalda Trampa, objavila da sumnja u istinitost njegovih navoda. Predsednik SAD se odmah latio pera i potpisao je dekret protiv takve „svemoći“ internet-platformi.

Američki predsednik Donald Tramp optužuje društvene mreže, a naročito njegov omiljeni Tviter, da „potpuno ograničavaju slobodu govora“. Zato želi da postavi stroža pravila za takve platforme, >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << pa je odmah u Beloj kući potpisao i dekret kojim se menjaju i dodaju odredbe poznate kao „Sekcija 230“. To je zapravo deo zakona iz 1996. prema kojem i onlajn-službe imaju status sličan telefonskim kompanijama: kao što ona nije odgovorna ako neko preko telefona čini krivično delo, tako i te službe načelno nisu odgovorne za komentare i sadržaje koje tamo postavljaju korisnici.

Ali to nije sasvim jasno određeno: one nisu materijalno odgovorne, ali nisu sasvim ni nevine ako se sadržajima krši zakon. Tu se dolazi da problema i neistinitih tvrdnji - i do toga da je ovog utorka (26.5.) i američki predsednik postao „žrtva“ opreznosti Tvitera prema onome što on piše. Povod za veliki bes Trampa bila je naznaka te društvene mreže ispod poruka američkog predsednika u kojima on tvrdi da glasanje pismima na izborima vodi ka velikoj izbornoj prevari. Tviter je tu Trampovu poruku procenio kao „netačnu i neosnovanu“ i dodao ispod link koji činjenicama potkrepljuje da ta Trampova tvrdnja nije istinita.

Nakon toga je Tramp optužio Tviter da želi da utiče na ishod američkih predsedničkih izbora koji se održavaju u novembru. U sredu je još povrh toga dodao i da političari Republikanaca imaju osećaj da „društvene mreže i platforme žele potpuno da ućutkaju konzervativne glasove“ i najavio da „ćemo ih ili oštrije regulisati ili zatvoriti, pre nego što to dozvolimo“.

Američki ministar pravosuđa Vilijam Bar objašnjava da sporna „Sekcija 230“ neće biti ukinuta, ali da će se tu postaviti dodatna pravila. Tramp u svom besu upozorava da se radi o „zaštiti slobode govora i demokratije“ i da su velike internet-platforme „stekle moć koju niko ne kontroliše“ u cenzuri komunikacije među ljudima. Optužuje ih da žele da „potisnu mišljenja koja im se ne sviđaju“. „Mi to ne možemo da dozvolimo. Ta cenzura i uticaj su pretnja za slobodu“, tvrdi predsednik SAD.

Sve to zapravo još više komplikuje situaciju i u pravnom smislu: te Trampove tvrdnje zapravo znače da platforme ipak, već i tom svojom „cenzurom“, jesu odgovorne za navode i sadržaje koje se na njih postavljaju, što onda znači i da mogu da budu tužene za ono što se tamo postavlja. Ali američki predsednik nije poznat po tome da se upušta u detalje svojih odluka: kaže da je svestan da bi moglo da bude i tužbi protiv njegovih postupaka, ali je odlučan da istraje u svojoj odluci: „Dosta nam je toga“, poručuje Tramp.

se/mak (dpa, ap, afp)

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na Deutsche Welle...






Povezane vesti

Tviter cenzuriše Belu kuću, kakvu su granicu prešli

Izvor: RTS, 29.Maj.2020

U opštem ratu Donalda Trampa i Tvitera, društvena mreža povukla je do sada najoštriji potez, cenzurišući nalog Bele kuće. Američki predsednik uzvratio je optužbama da Tviter nije nepristrasna platforma, već promoviše lažne vesti uperene protiv njega i da će zbog toga ukinuti član...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.