Izvor: B92, 04.Feb.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tragedija u Crvenom moru

Kairo -- 435 tela nađeno, 324 osobe spasene posle brodoloma u Crvenom moru, jedne od najvećih svetskih pomorskih katastrofa.

Malo je verovatno da ima još preživelih među oko 400 nestalih od 1.400 putnika. Preživeli navode da je u donjem delu broda izbio požar i da je besneo više od tri sata, ali da posada broda nije htela da se zaustavi. Brod je na kraju potonuo, ali preživeli su u moru bili više od 20 sati pre nego što je stigla pomoć. Neki su naveli i da je kapetan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prvi napustio brod.

Jedan od putnika, Egipćanin Šahata Ali, rekao je za Rojters da je kapetan broda bio prvi koji pobegao čamcem za spasavanje, čim je brod počeo da tone. Zvaničnici transportne kompanije koja je vlasnik broda nisu još komentarisali te izjave. Posada je navodno putnike uveravala da nema razloga za brigu i čak im naredila da skinu pojaseve za spasavanje. Takođe, predstavnici vlasti potvrdili su da na brodu nije bilo dovoljno pojaseva za spasavanje.

Egipatske vlasti su saopštile da je među putnicima bilo 1.200 Egipćana i 118 stranih državljana. Prema informacijama Ambasade SCG u Kairu, na brodu nije bilo državljana SCG.

Saučešće

Predsednici Srbije, Crne Gore i Srbije i Crne Gore Boris Tadić, Filip Vujanović i Svetozar Marović uputili su saučešće predsedniku Egipta Hosniju Mubaraku. "Građani Srbije i Crne Gore saučestvuju s porodicama nastradalih i narodom Egipta u teškoj nesreći. Upućujem vam izraze iskrenog žaljenja zbog brojnih žrtava", navodi se u telegramu koji je Marović.

Brod je u četvrtak uveče krenuo iz saudijske luke Duba prema egipatskoj luci Sfaga, gde je trebalo da stigne u ranim jutarnjim satima, ali je oko 22.00 nestao sa radara. Pretpostavlja se da je potonuo oko ponoći. Plovilo je bilo vlasništvo kompanije Salam i bilo je staro više od 30 godina. Mahmud Orabi, menadžer pomorske transportne kompanije El Salam, kaže da je brod sagrađen 1971, a da je poslednje putovanje trebalo da mu bude prekjuče. "Okolnosti nesreće nisu poznate, ali se možda može reći da je reč o mehaničkom kvaru, što je uobičajeno. Nismo primili nikakav signal sa broda, ali je jasno da je bio van radijskog dometa, što se retko događa. Javljeno je da brod kasni, pa smo mi upozorili posadu svog drugog broda da obrati pažnju i baš oni su našli preživele. Posle toga smo obavestili vlasti", kaže on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.