Tornado hara Floridom

Izvor: Politika, 04.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tornado hara Floridom

Najmanje dvadeset žrtava katastrofalne oluje

Prema izveštajima agencija

Majami – Najmanje 20 osoba poginulo je u žestokoj olujnoj grmljavini i tornadu koji su zahvatili američku državu Floridu, saopštio je Kevin Lenhart, portparol kriznog štaba u Lejk kauntiju, a prenele svetske agencije.

Konačan broj poginulih, kako je dodao, biće poznat tek kroz nekoliko dana.

U četiri okruga Floride, u pojasu dugom oko 60 kilometara, nastanjenom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mahom penzionerima, gde je tornado prouzrokovao veliku materijalnu štetu, lokalne vlasti proglasile su vanredno stanje.

U oblasti severno od velikog turističkog centra Orlanda, u oluji je oštećeno ili uništeno više od 500 kuća, zgrada i crkava. Međutim, dve najveće turističke atrakcije u ovom delu Floride – "Dizni vorld"i "Juniverzal studio" – nisu oštećene.

Čitava naselja zbrisana su sa lica zemlje i u okruzima Volusia i Samter, gde je oluja počupala drveće i pokidala dalekovode, ostavljajući bez struje nekoliko stotina hiljada ljudi.

"Potpuno su uništene kuće, poslovni objekti, crkve", saopštio je Kristofer Paton iz Centra za hitne operacije Lejk kauntija na Floridi, navodeći da prvi izveštaji ukazuju na to da je razaranje veće od onoga koje su prouzrokovali uragani koji su tu državu pogodili 2004.

Na mesta pogođena tornadom odmah su poslate spasilačke ekipe sa psima tragačima koji pokušavaju da pronađu preživele zarobljene među ruševinama, ali i žrtve, javili su američki mediji.

Teritoriju SAD godišnje pogodi oko 1.000 tornada u kojima u proseku strada osamdeset osoba.

S. St.

[objavljeno: 04.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.