Teroristički napad u Turskoj

Izvor: B92, 21.Avg.2012, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teroristički napad u Turskoj

Ankara -- Najmanje devet ljudi, od kojih četvoro dece, poginulo je u eksploziji automobila bombe u Gaziantepu, gradu na jugoistoku Turske, prema granici sa Sirijom.

"Broj žrtava terorističkog napada dostigao je devet, a među njima je četvoro dece", rekao je zamenik turskog premijera Besir Atalaj i dodao da je bilans povećan pošto je u toku noći od posledica povreda preminula jedna 12-godišnja devojčica.

On je dodao da je u jučerašnjoj eksploziji ranjeno najmanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 69 ljudi, od kojih je četvoro u kritičnom stanju, dok su ostali uglavnom zadobili ozlede od krhotina stakla, preneo je AFP.

Atalaj je za napad optužio pobunjeničku Radničku partiju Kurdistana (PKK), koja je odbacila optužbe i poručila da njeni borci nisu ni na koji način umešani u eksploziju.

Odgovornost za napad još nije niko preuzeo i zasad nema uhapšenih.

Bomba postavljena u automobilu, parkiranom blizu policijske stanice, aktivirana je sinoć daljinskim upravljačem, objavila je turska agencija Dogan, navodeći reči gradonačelnika Gaziantepa Erdala Ate.

U eksploziji je oštećeno nekoliko automobila i gradski autobus u kojem su bile neke od žrtava. Atalaj je rekao da će turski premijer Redžep Taip Erdogan sutra posetiti Gazientep.

Turske vlasti su u tom gradu otvorile centar za prikupljanje medjunarodne humanitarne pomoći za sirijske izbeglice, koje su svoju zemlju napustile bežeći od sukoba tokom ustanka protiv predsednika Bašara el-Asada.

U Turskoj se trenutno nalazi oko 70.000 izbeglica iz Sirije.

PKK, koju Turska, SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom, počela je oružanu pobunu 1984. godine, a u nasilju je za tri decenije život izgubilo više od 45.000 ljudi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.