Izvor: B92, 18.Jul.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajfun pogodio Tajvan

Tajpej -- Šest osoba je poginulo, šest je povređeno, a šest se vodi kao nestalo u tajfunu "Kalmaegi", koji je jutros pogodio severoistok Tajvana.

Prema izveštajima, tajfun se kreće u pravcu Kine. Nacionalna vatrogasna služba Tajvana javila je da je tajfun prouzrokovao poplave, a odloženo je ili potpuno otkazano nekoliko letova. U meteorološkom centru Tajvana kažu da će oluja, sa vetrovima brzine do 90 kilometara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na čas, pogoditi Kinu u subotu, a zatim krenuti na severoistok ka korejskom poluostrvu.

Tajfun "Kalmaegi", prvi koji je ove godine pogodio Tajvan, bio je umerene jačine i prouzrokovao je poplave i naneo štetu usevima, ali su lokalne vlasti, ipak, uvele vandredno stanje zbog mogućeg cunamija.

Prema vladinim statistikama, tajfun je naneo direktne štete usevima u vrednosti od 86,93 miliona tajvanskih dolara (2,9 miliona dolara), dok su direktne štete u stočarstvu 20 miliona tajvanskih dolara.

Tajfuni često pogađaju Kinu, Tajvan, Filipine i Japan u periodu od jula do kraja godine, "crpeći" snagu iz toplih voda Pacifika ili Južnog kineskog mora, pre nego što oslabe prelazeći preko kopna.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tajvan: "Kalmaegi" usmrtio šest osoba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jul.2008

TAJPEJ - Šest osoba je poginulo, šest je povređeno, a šest se vodi kao nestalo u tajfunu "Kalmaegi" koji je rano jutros pogodio severoistok Tajvana, a zatim se uputio ka Kini...Prema izveštaju nacionalne vatrogasne službe, tajfun je prouzrokovao poplave, a odloženo je ili potpuno otkazano...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.