Izvor: Glas javnosti, 07.Jul.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svet - ukratko

Južna Osetija ponovopod gruzijskom vatrom

MOSKVA - Grad Ubiat u Južnoj Osetiji našao se pod paljbom automatskog oružja i granata s gruzijske teritorije u noći sa subote na nedelju, objavila je ruska TV stanica Vesti-24, citirajući portparola gruzijske separatističke teritorije. Portparol je istakao da nije bilo žrtava ni materijalne štete.

Eksplozije u Abhaziji

 MOSKVA - Četiri eksplozije odjeknule su juče u separatističkoj gruzijskoj pokrajini >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Abhaziji, izvestile su ruske agencije pozivajući se na ruske snage stacionirane u toj bivšoj sovjetskoj republici. U eksplozijama niko nije stradao, javio je Interfaks. „Eksplozije su odjeknule gotovo istovremeno“, rekao je zapovednik ruskih snaga, Aleksandar Diordijev.

Obama potvrdio stav  o ratu u Iraku

 SENT LUIS - Predsednički kandidat Demokratske stranke, Barak Obama, izjavio je da je njegov plan za okončanje rata u Iraku nepromenjen. On je dodao da je zbunjen oštrom reakcijom na izjavu da bi mogao da „izmeni“ rok za povlačenje američkih trupa. „Kada kažem da ću izmeniti svoju politiku, ne mislim da je to nesaglasno s mojim pređašnjim izjavama i to ne menja moj strateški stav da ovaj rat mora da se okonča i da ću ga okončati kao predsednik“, rekao je Obama.

Buš: Bojkot OI bio bi uvreda za kineski narod

 TOJAKO, Japan - Američki predsednik Džordž Buš branio je svoju odluku da prisustvuje ceremoniji svečanog otvaranja Olimpijskih igara u Pekingu, rekavši da bi drugačija odluka „bila uvreda za kineski narod“. Govoreći novinarima u nedelju u Japanu, uoči početka samita G8 najrazvijenijih zemalja sveta, Buš je rekao da mu bojkot otvaranja nije neophodan da bi pokazao svoj stav o verskim slobodama i ljudskim pravima u Kini. Ako bi odlučio da ne prisustvuje svečanom otvaranju Igara, to bi „moglo da oteža razgovore sa kineskim rukovodstvom“, dodao je Buš.

Sarkozi: Samit G8 nema smisla bez Kine i Indije

 PARIZ - Skup Grupe osam (G8) više ne može da se održava bez prisustva državnika Narodne Republike Kine i Indije, kao i predstavnika Afrike i Južne Amerike, rekao je francuski predsednik Sarkozi, uoči današnjeg otvaranja samita osam najrazvijenijih zemalja sveta u Japanu.

Uhapšena još  dva generala

ANKARA - Turska policija uhapsila je još dvojicu bivših generala u okviru istrage o navodnom planiranju državnog udara, javila je agencija Anadolija. Bivši načelnik žandarmerije Sener Erujgur i bivši prvi armijski komandant Hursit Tolon uhapšeni su i prebačeni u zatvor u Istanbulu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.