Izvor: B92, 09.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više Čeha protiv radara

Prag, Varšava -- U Češkoj raste broj protivnika razmeštanja radara evropske baze američkog antiraketnog štita i sada ga odbija 70 odsto nacije.

Dok je u novembarskoj anketi protiv radara bilo 68 odsto Čeha, danas se broj protivnika popeo na 70 odsto, a sve manje je i onih koji, kao vlada, smatraju da za razmeštanje američke baze u vojnom poligonu Brdi, južno od Praga, nije potreban referendum.

Porast protivljenja radaru kod Čeha usledio je i nakon promene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stava suseda, Poljaka, kod kojih treba da budu razmeštene rakete iz te evropske baze američkog štita.

Česima sve više bode oči koliko njihova vlada, kao što je činila i prethodna poljska, bez ikakvih uslova žuri da što pre sklopi sporazum o štitu sa SAD, dok novi poljski premijer Donald Tusk i šef diplomatije Radoslav Šikorski samouvereno zahtevaju da Poljska dobije zauzvrat pojačanu bezbednost kad se već zbog SAD izlaže riziku.

Vašington je zbog sve izrazitijeg poljskog oklevanja tek sada, prvi put, pristao da razgovara o dodatnim uslovima Varšave da dobije moderne protivraketne sisteme i pristup američkom oružju najnovije generacije.

"Razgovaraćemo o svim tim zahtevima i nastojaćemo da izađemo u susret svim bojaznima poljske vlade", dopustio je juče prvi put pregovore i o zaštiti poljskog vazdušnog prostora od eventualnog raketnog napada iz Rusije portparol američkog Stejt departmenta Šon Mekormak.

"Jesenas smo postavili naše zahteve a zatim prekinuli pregovore zbog izbora. Poslali smo Amerikancima jasan signal da - pre nego što se vratimo za sto - moramo da znamo odgovor Vašingtona na naše sumnje", potvrdio je u današnjem Djenjiku obrt u američkom stavu glavni poljski pregovarač Vitold Vaščikovski.

Američke diplomate saopštile su poljskom listu da očekuju da se pregovori obnove na proleće i naglasile da sadašnja američka administracija žuri da sklopi sa Varšavom i Pragom sporazum o evropskoj bazi štita, raketnoj u Poljskoj, a radarskoj u Pragu, dok je još u Beloj kući Džordž Buš.

S ciljem da uskladi češku žurbu i poljsku oštru pregovaračku poziciju o bazi američkog štita sutra u Prag stiže poljski premijer Donald Tusk.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.